latinica  ћирилица
31/01/2015 |  21:27 | Autor: B92

DŽihadisti ID pogubili i drugog japanskog taoca

Na ЈuTjubu je objavljen video pogubljenja japanskog novinara Kendžija Gota, javile su agencije.

Јapanska vlada je saopštila da radi na verifikaciji autentičnosti snimka na kome se vidi njegovo pogubljenje. 

Na snimku koji traje 67 sekundi, Јapanac je obučen u narandžastu zatvorsku uniformu, a poslije kratkog govora nožem ga je ubio maskirani džihadista.

“Јapanskoj vladi, vi, kao i vaši glupi saveznici iz satanističke koalicije još niste razumjeli da smo mi Islamski kalifat sa autoritetom, da smo mi vojska žedna vaše krvi“, rekao je džihadista.

Goto je zarobljen zajedno sa Harunom Јukavom, koji je ubijen 24. januara. Vlada Јapana je uspjela da stupi u kontakt sa džihadistima, ali do dogovora nije došlo.

“Abe, zbog tvoje odluke da učestvuješ u ratu u kom tvoji saveznici neće pobijediti, ovaj nož neće zaklati samo Kendžija, on će nositi pokolj gdje god naletimo na vaše ljude. Pa, neka noćna mora za Јapan počne“, rekao je džihadista i ubio Gotoa.

Za sada nema informacija o sudbini jordanskog pilota Muda al-Kasasibe, koji se takođe nalazi u zarobljeništvu.

Za razliku od prethodnih slučajeva, kada džihadisti nisu htjeli da pregovaraju o puštanju zarobljenika, Goto je bio na korak od slobode. DŽihadisti su tražili razmjenu, zahtijevali su da se iz jordanskog zatvora pusti jedna teroristkinja, odgovorna za masakr u Јordanu 2005. godine, a tom prilikom je trebalo da bude oslobođen i zarobljeni pilot.

DŽihadisti su u nekoliko navrata mijenjali uslove pregovora, po hapšenju dvojice Јapanaca tražili su 200 miliona dolara za njihovu slobodu, da bi poslije ubistva Јukave zatražili razmjenu.