latinica  ћирилица
18/02/2015 |  21:06 | Autor: Agencije

Dodik: Prije će se Srpska odvojiti od BiH nego što će BiH u EU (VIDEO)

- Prije će se Republika Srpska odvojiti od Bosne i Hercegovine nego što će Bosna i Hercegovina ući u Evropsku uniju, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

On je za Televiziju N1 izjavio da je Evropa BiH dala žešće i teže uslove nego što su bili prije godinu dana. Poručio je da BiH, koja se čuva nasiljem međunarodne zajednice, ne može opstati i da narod mora shvatiti da u BiH ništa ne funkcioniše.

- Јa nikada nisam pokušavao srušiti Ustav BiH, ali sam se suprostavljao rušenju ustavnog poretka, kaže Dodik.

- Prenos nadležnosti, odnosno uvođenje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, apsolutno ne može da prođe kod nas, rekao je Dodik i dodao da SNSD ima dovoljno pozicija na nivou BiH da može da utiče na političku situaciju.

Govoreći o evropskom putu BiH, Dodik je rekao da je zabluda što je BiH imala samo dva pitanja da dobije kandidatski status – pitanje mehanizma koordinacije i presuda Sejdić-Finci. Tvrdi – sada su uslovi još oštriji.

- Daleko žešće uslove smo dobili da bi se uopšte kretali ka putu EU. Sad imamo još jedan uslov – da Evropska komisija procijeni da se radi o napretku po pitanju ekonomskih reformi. Kakve reforme ima BiH? Hrvatska više ne skriva da želi da pomogne hrvatsku komponentu u BiH i nezaobilazna je i u Federaciji i u BiH, istakao je predsjednik RS.

Govoreći o uticaju stranaca u BiH, Dodik je rekao da međunarodna zajednica u BiH ne može mnogo toga da uradi, i da BiH, koja se čuva nasiljem međunarodne zajednice ne može opstati. Ponovio je - dokle god u kolegijumu sjedi DŽaferović, SNSD će napuštati sjednicu. Tužilaštvo BiH je, tvrdi, jedna nakaradna insitucija koja je politički motivisana.

Predsjednik Srpske  rekao je da projekat "Јužni tok" još nije mrtav.

- Ne znam zašto govore da nema Јužnog toka. Biće ga. To mi je rekao važan čovjek iz Rusije, izjavio je Dodik.

On je rekao večeras da u proteklim godinama nije mogao da ubijedi Rusiju da sa Republikom Srpskom napravi ugovor o "Јužnom toku", jer su Rusi tražili da to urade sa Savjetom ministara BiH.

- Mi smo gubili zbog toga dvije-tri godine. Kada smo mi došli u Savjet ministara, oni su odbili i nas i Ruse. Kada je SDP bio na vlasti, dogovorili smo oko 20 mjera. Јe li se to uspjelo uraditi? Nije, a ko je opstruisao? Јa nisam sigurno, naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da prema Zakonu o javnom redu i miru, koji je nedavno usvojila Narodna skupština Srpske, niko nije spriječen da javno iznese mišljenje.

Dodik je istakao da će nedopuštena vrsta javne komunikacije biti, vjerovatno, procesuirana. Naglasio je da u tom zakonskom rješenju nema nijednog elementa koji može ugroziti javno mišljenje.