latinica  ћирилица
21/02/2015 |  09:55 | Autor: Agencije

Linić: Milanović štitio kriminal brata

Bivši hrvatski ministar finansija, a sada nezavisni poslanik Slavko Linić izjavio je u petak u Hrvatskom saboru da ga je premijer Zoran Milanović tjerao da smjenjuje one saradnike koji su zaustavljali kriminal njegovog brata.

On je to rekao komentarišući nalaz Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) da nije zloupotrijebio svoja ovlašćenja i položaj u slučaju predstečajne nagodbe drvne industrije "Spačva".

Linić je izrazio zadovoljstvo nalazom USKOK-a u kojem se navodi da u toj nagodbi nije bilo nikakvih malverzacija kojima bi bio oštećen državni budžet.

- Drago mi je da smo dobili takav izvještaj, prije svega, zbog instituta predstečajne nagodbe, da pokušamo shvatiti koliko je to važan institut u oporavku trgovačkih društava - rekao je Linić u Hrvatskom saboru.

Izrazio je žaljenje što je vrlo malo društava prošlo tu proceduru te se zapitao zašto je toliko kriminalizacije i negativnih naboja u vezi s tim.

- I onda dobijete odgovor, zato što je to bilo sredstvo Zorana Milanovića u obračunu sa Slavkom Linićem, on je taj koji je kriminalizovao, koji je bagatelizovao jedan ogroman napor kako pomoći privredi - ustvrdio je Linić.

Nalaz USKOK-a vidi i kao poruku da svi koji su radili na predstečajnom postupku "Spačve" nisu učinili nikakvu kriminalnu radnju i nisu ni za kunu oštetili državni budžet.

- A to je jako važno, jer je to ono što je bilo razlog da me Milanović tjera da smjenjujem ljude koji su zaustavljali kriminal njegovog brata i da ne postavljam pitanje oko bitke za "Kraš" i "Malih biskvita", kada su kompaniji sa 20.000 kuna osnovnog kapitala htjeli dati 40 miliona kuna - izjavio je Linić.

Hrvatski mediji prenose da je nalaz USKOK-a novi udar na SDP. Podsjetimo, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj u slučaju "Spačva" Milanović je prošle godine smijenio Linića sa mjesta ministra finansija, a potom je predložio i njegovo isključenje iz SDP-a, što je podržala većina delegata Glavnog odbora stranke.

Obersnel 

Prvi čovjek riječkog SDP-a Vojko Obersnel, na pitanje da li će odluka USKOK-a promijeniti odnose u SDP-u s obzirom na to da je predsjednik stranke upravo tu aferu koristio kao jedan od argumenata za smjenu Slavka Linića s ministarske pozicije, odgovorio je da mu je teško da to predvidi.

- Ne vjerujem da će to promijeniti neke odnose, ali oni koji su glasali za isključenje Slavka Linića iz stranke se mogu zamisliti nad tim izborom - rekao je Obersnel.