latinica  ћирилица
21/02/2015 |  12:12 | Autor: TANЈUG

Imigrant iz BiH ostaje u pritvoru u Sent Luisu

Imigrant iz BiH, optužen da je novac i vojnu opremu upućivao terorističkim grupama u Iraku i Siriji, ostaće u pritvoru nakon saslušanja pred sudom u Sent Luisu.

Ramiz Hodžić (40) iz okruga Sent Luis, optužen je da je koristio Fejsbuk, Pejpal, Vestern junion i američku poštansku službu kako bi koordinisao novčane i druge pošiljke preko posrednika u Turskoj.

Savezni sudija odobrio je zahtjev advokata koga je Hodžiću postavio sud, da njegov klijent ostane u pritvoru, a saslušanje bude pomjereno za kasniji datum.

Advokat nije obrazložio svoj zahtjev, a iz suda su odbili da komentarišu ovu odluku, prenio je AP.

Hodžićeva supruga Sedina suočava se sa sličnim optužbama, zajedno sa još četiri imigranta iz BiH koji žive u okrugu Sent Luis, Ilinoisu i Njjorku.

Advokat Sedine Hodžić, u srijedu je odustao od zahtjeva da ona bude puštena uz kauciju dok nastoji da utvrdi njen imigracioni status.

U saveznoj optužnici stoji da su Hodžići živjeli u SAD kao izbjeglice gotovo dvije decenije.

Savezni sudija u Čikagu odbio je da pusti iz pritvora Medihu Medi Salkičević (34) iz Šiler Parka, država Iliniois, dok datum saslušanja za Armina Harčevića (37) iz okruga Sent Luis, Јasiminku Ramić (42) iz Rokforda, država Ilinois i Nihada Rosića (26) iz Utike, država Njujork još nije utvrđen.

U optužnici se Hodžić tereti da je izvršio 10 transfera novca u ukupnom iznosu od 8.850 dolara i dogovorio dvije isporuke vojne opreme u ukupnom iznosu od 2.451 dolar.

Njegova supruga Sedina je optužena da je pomagala u jednom od tih transfera novca i isporuci šest kutija vojne opreme.

Hodžićima je, prema navodima optužnice, pomagao Abdula Ramo Pazara, još jedan imigrant iz BiH, koji je napustio Sent Luis u maju 2013. kako bi se borio u Siriji i za koga vlasti veruju da je tamo poginuo.