latinica  ћирилица
21/02/2015 |  21:57 | Autor: Agencije

Vojska preuzela kontrolu nad Bagom

Nigerijska vojska objavila je danas kako je ponovo preuzela grad Baga, na sjeveroistoku Nigerije, koji je islamistička teroristička grupa "Boko haram" držala od 3. januara.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

U saopštenju vojske se ističe da je u ovoj akciji bilo dosta žrtava i da su operacije "čišćenja terena" još u toku.

"Veliki broj terorista se utopi u jezeru Čad, pokušavajući da pobjegne od bombardovanja", naveo je u saopštenju portparol nigerijskog Ministarstva odbrane Kris Olukolade.

Vojska je juče pokrenula akciju uz podršku vazdušnih snaga i kopnenih trupa da preuzme grad Baga, podsjeća AFP.

Portparol je dodao da su vojnici morali da neutrališu oko 1.500 mina tokom napredovanja ka ovom gradu.

Vojnici su zaplijenili i uništili naoružanje islamista.

Strahuje se da je Baga bila poprište najvećih zvjerstava "Boko harama" od početka njegovog djelovanja prije šest godina.

Ima indicija da su borci iz grupe "Boko haram" ubili stotine ljudi, možda i više, prilikom osvajanja ovog grada na jezeru Čad. Znatan dio grada je tom prilikom spaljen, kao i još 12 naselja u okolini.

Osvajanje Bage i baze multinacionalnih snaga Doron Baga u njenoj blizini je bilo od strateškog značaja za grupu "Boko haram" jer je ovoj grupi davalo kontrolu nad sve tri nacionalne granične linije nigerijske savezne države Borno.

Nigerijskim trupama su se posljednjih nedjelja pridružile i snage Nigera, Čada i Kameruna, što je znak sve izraženije svijesti o regionalnoj prijetnji koju predstavlja "Boko haram".