latinica  ћирилица
22/02/2015 |  10:11 | Autor: SRNA

Proruske snage povlače teško naoružanje

Proruske snage sa istoka Ukrajine pristale su da povuku teško naoružanje sa prve linije fronta, saopštili su visoki vojni zvaničnici.

"Predstavnici proruskih snaga potpisali su naređenje da se povlačenje teškog naoružanja okonča u roku od dvije nedjelje, počev od danas, izjavio je ruski general Aleksandar Lentsov, član ukrajinsko-ruskog Zajedničkog centra za kontrolu i saradnju /ЈČC/, zaduženog za primjenu sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

Ruski general je dodao da je dogovoreno da 22. februar bude ključni dan, tako da će od danas u narednih 14 dana biti realizovana odredba mirovnog sporazuma o povlačenju teškog naoružanja.

On je naveo da su naređenje o povlačenju oružja već potpisali lideri Luganske i Donjecke Narodne Republike i izrazio nadu da će se i zvanični Kijev priključiti ovoj mjeri.

Predstavnici Kijeva i proruskih snaga sinoć su razmijenili ukupno 191 zarobljenika, što je bio ključni dio prošlonedjeljnog mirovnog sporazuma iz Minska. Razmijenjeno je 139 ukrajinskih vojnika za 52 proruska borca.

To je prvi korak predviđen sporazumom iz Minska koji je uspješno izvršen.