latinica  ћирилица
22/02/2015 |  10:17 | Autor: SRNA

Oslo: Više od 1.000 građana okupilo se oko najveće sinagoge

Više od 1.000 građana Osla formiralo je "prsten mira" oko najveće sinagoge u norveškoj prijestonici, na inicijativu grupe mladih muslimana, objavili su danas norveški mediji.

"Skup pokazuje da islam u sebi nosi ljubav i jedinistvo", rekao je jedan od osam nezavisnih organizatora događaja održanog sinoć u Oslu Hadžrah Aršad.

Zišan Abdulah, takođe organizator skupa, rekao je okupljenima koji su stajali u polukrugu ispred sinagoge i da ovim žele da pokažu da se Јevreji i muslimani međusobno ne mrze.

"Ne želimo da pojedinci za nas definišu šta je islam. Ima mnogo više onih koji se zalažu za mir nego za rat", dodao je Abdulah.

Glavni rabin norveške Mihael Melkior ispred sinagoge je pjevao tradicionalne jevrejske pjesme pred okupljenim ljudima koji su se držali za ruke, a lider jevrejske zajednice u Oslu Ervin Kon je okupljanje građana, na temperaturi ispod nule, nazvao "jedinistvenim".

U nekim evropskim državama u posljednje vrijeme povećan je broj antisemitskih incidenata, što je počelo kad se prošle godine intenzivirao konflikt između Izraelaca i Palestinaca u Gazi.

Ovaj skup je uslijedio nakon niza napada na Јevreje u Evropi, uključujući terorističke napade u Parizu u januaru i u Danskoj prošle nedjelje, podsjetila je agencija AP.