latinica  ћирилица
22/02/2015 |  11:36 | Autor: B92

"Sunday World": Čelzijev rasista borac za ljudska prava

Јedan od navijača Čelzija koji su izgurali tamnoputog čovjeka iz voza bivši je policajac iz Sjeverne Irske i borac za ljudska prava, piše "Sunday World", a prenosi B92.

Prema pisanju irskog lista, riječ je o 50-godišnjem Ričardu Barkliju.

"Preko dana on je direktor organizacije za ljudska prava i širom svijeta predaje o rasnoj toleranciji. Ali vikendom je Barkli rame uz rame sa huliganima i rasistima iz dobro poznate Čelzijeve navijačke grupe 'Headhunters' ", navodi taj list u priči koja je objavljena na naslovnoj strani.

Navijači su pjevali "Mi smo rasisti i to nam se sviđa", Čelzi je oštro osudio takvo ponašanje, a snimak je izazvao zgražavanje javnosti.

Kako otkriva list, Barkli je navodno policiju napustio zbog problema sa alkoholom, a na snimku se jasno vidi kako on odguruje tamnoputog Sulejmanea S. kako ovaj ne bi ušao u voz.

Nakon što je napustio policiju u Sjevernoj Irskoj, Barkli je studrao prava i aktivno se bavi promocijom ljudskih prava – direktor je organizacije "World Human Rights Forum".

Na internetu se mogo pronaći snimci u kojima on pokazuje svoje sasvim drugo lice, u martu 2013. na govoru u Kerali, u Indiji – tada on citira riječi Martina Lutera Kinga i Mahatme Gandija i apeluje na rasnu toleranciju.

"Svi mi moramo da nastavimo da radimo sa saosjećanjem u srcu jedni za druge, sa osjećajem za pravdu i jednakost, moramo izbaciti iz naših srca predrasude na osnovu boje kože, religije ili pola. Kada to učinimo, moći ćemo da zamislimo harmoničnije i mirnije društvo", rekao je tada Barkli i dodao:

"Јa se borim za ljudska prava i pokušavam u ime svoje organizacije da podignem svijest o njima širom svijeta".

"Sunday World" je potvrdu ekskluzivne informacije dobio i od bivšeg Barklijevog kolege iz policije.

"Odmah sam prepoznao Barklija – u stvari, čim sam vidio snimak na televiziji, znao sam da je to on. Možete jasno da ga vidite kako odguruje crnog čovjeka. Ako me pitate jesam li iznenađen, moramo bih da odgovorim ne", kaže bivši Barklijev kolega.