latinica  ћирилица
22/02/2015 |  15:14 | Autor: RTRS

Donja Trnova: Sjećanje na pukovnika Milana Јovića

Svečanom akademijom u Domu kulture u Donjoj Trnovi završeni su "Јovićevi dani", memorijalno-kulturna manifestacija posvjećena pukovniku Milanu Јoviću, komandantu Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske.
Ugljevik: Milomir Savčić - Foto: SRNA
Ugljevik: Milomir SavčićFoto: SRNA

Јović, koji je poginuo 9. februara 1993. godine u selu Bilalići nadomak Teočaka, kao pukovnik ЈNA odazvao se na poziv upućen oficirima rođenim na teritoriji BiH, da pomognu svom narodu u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Njegov lik i djelo, hrabrost, čestitost i borbu za očuvanje srpskog naroda Ugljevičani, Majevičani i Semberci nikada neće zaboraviti, poručeno je sa skupa u Donjoj Trnovi. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić poručio je viku da ime, lik i djelo slavnog komandant Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske Milana Јovića, kao i svih poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ne može i nikada neće biti zaboravljeno.

"Na početku vojničke karijere imao sam sreću da, kao mlad potporučnik u garnizonu Pančevo, upoznam Milana Јovića koji tada bio na dužnosti komandanta diverzantskog odreda. Od samog upoznavanja stekao sam utisak da je riječ o odlučnom i hrabrom oficiru koji zna šta hoće", rekao je Savčić na Svečanoj akademiji posvećenoj Milanu Јoviću.

On je podsjetio da je Јović bio srpski oficir koji je uvijek komandovao "Za mnom", a u jednoj odbrambenoj akciji na majevičkom ratištu prije 22 godine izgubio je život.

"Milan je uvijek bio ispred svojih vojnika i način na koji je poginuo zaslužuje da se ovaj događaj posebno obilježava", rekao je Savčić i napomenuo da manifestacija "Јovićevi dani" zaslužuje da se obilježava na nivou Republike Srpske.

Svečana akademija posvećena komandantu Prve majevičke brigade organizovana je kao završni dio višednevne manifestacije posvećene ovom srpskom oficiru, rođenom u Donjoj Trnovi kod Ugljevika.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Ugljevik Јovan Marinković rekao je da se ova manifestacija obilježava svake godine kao znak sjećanja na pukovnika Јovića, ali i sve hrabro poginule borce podmajevičkog kraja.

"Prisjećajući se Јovića, sjećamo se sve naše poginule braće koji svoje živote ugradiše u temelje Republike Srpske", rekao je Marinković.