latinica  ћирилица
22/02/2015 |  15:56 | Autor: Agencije

Dubrave: Izvučeno tijelo Edina Herića traga se za još troje zatrpanih

Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za trojicom zatrpanih na Površinskom kopu Dubrave nakon što se sinoć oko 23 sata obrušio ogromni zemljani sloj.
Potraga za nestalim - Foto: klix.ba
Potraga za nestalimFoto: klix.ba

Prvi stradali do kojeg su spasioci jutros malo prije 9 sati došli je Edin Herić, javljaju mediji u FBiH. Ispod zemljanog nanosa ostali su još Alem Dedić, Arif Alibašić i Adel Šehić.

Oni su ilegalno boravili na području PK Dubrave gdje su prikupljali ugalj.

U blizini mjesta događaja, u naselju Gornja Mala, novinari Klixa su zatekli još nekoliko osoba koje su u zaprežnim kolima odvozili ugalj sa PK Dubrave.

"Nismo znali da se to dogodilo", rekli su dok su se ubrzano udaljavali sa mjesta događaja.

Na PK Dubrave zajedno sa četvoricom zatrpanih mladića bio je i M.D, koji je nakon ukazane pomoći na lični zahtjev napustio UKC Tuzla.

Pretpostavlja se kako je usljed kopanja uglja došlo do obrušavanja kompeltne etaže. Pod zemljom su ostali mladići i vozilo s kojim su se dovezli.

Prema riječima Sakiba Muhtarevića, direktora Površinskog kopa Dubrave, uviđaj kojim rukovode Kantonalno tužilaštvo Tuzla još traje.

"Uviđaj je započeo tokom noći pod rukovodstvom kantonalne tužiteljice Ganijete Arifhodžić, kao i glavnog federalnog rudarskog inspektora. Trenutno se vrši otkopavanje zemlje i očekujemo ubrzo da dođemo do tijela stradalih", rekao je Muhtarević.