latinica  ћирилица
22/02/2015 |  21:51 | Autor: AFP

Al šebab poziva na napade na tržne centre

Somalijska islamistička grupa Al šebab objavila je video-snimak u kome poziva na napade radikalizovanih muslimana na zapadne tržne centre, uključujući "Mol of Amerika", najveći američki tržni centar u Minesoti.
Somalija: Al šabab - Foto: REUTERS
Somalija: Al šababFoto: REUTERS

U snimku se pominju i američki tržni centar u gradu Blumingdejlu, "Vest Edmonton" u Kanadi i "Oksford strit" u Londonu, javila je TV Foks njuz.

Ministar za unutrašnju bezbjednost SAD DŽej DŽonson pozvao je kupce da budu na oprezu nakon što je američka grupa Site  koja prati aktivnost džihadista na internetu otkrila video snimak, prenio je AFP.

"Rekao bih da bi neko ukoliko planira da ide u 'Mol of Amerika' trebalo da bude posebno oprezan", rekao je DŽonson za Si-En-En.

Na video-snimku, grupa Al šebab podsjeća na napad na tržni centar "Vestgejt" u Najrobiju 2013. godine u kome je ubijeno više od 60 ljudi, a zatim jedan od maskiranih ekstremista poručuje da bi mete sličnih napada mogli da budu tržni centri u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji.

Na snimku je prikazana fotografija najvećeg tržnog centra u SAD, zajedno sa "dži-pi-es" koordinatama.

Iz tržnog centra "Mol of Amerika" navode da su pojačali bezbjednost.

Grupa Al šebab preuzela je odgovornost za napad na hotel u somalijskoj prijestonici, u kome je prije dva dana ubijeno 25, a ranjeno 40 ljudi.