latinica  ћирилица
23/02/2015 |  09:38 | Autor: SRNA

Kebo: Formiranje nevladine organizacije "Prkos"

Bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo najavio je da će uskoro formirati nevladinu organizaciju "Prkos" čiji će cilj biti raskrinkavanje kriminala, otkrivanje ratnih zločina i rasvjetljavanje političkih ubistava koja su se dogodila, kako je rekao, pod okriljem "bošnjačke mafije".

Kebo tvrdi da oni koji mu prijete zbog objelodanjivanja dokaza o bošnjačkim zločincima "patološki mrze sve Srbe".

- Zašto bi nekome smetalo da budu pohapšeni svi zločinci, bez obzira na to kojem narodu ono pripadali? Onima koji me optužuju za navodnu izdaju zato što nisam želio da ćutim o zločincima iz mog naroda, očigledno neki drugi problemi more dušu, rekao je Kebo za "Pres Republika Srpska".

On je rekao da će "Prkos" raditi na otkrivanju svih strogo čuvanih tajni za koje su pojedini moćnici mislili da nikad neće biti otkrivene.

Kebo je zaključio da će ova nevladina organizacija raditi na pitanju ratne krađe stranih donacija za BiH, na raskrinkavanju prave pozadine ubistva bivšeg pripadnika AID-a Nedžada Ugljena, otkrivanju veza pojedinih bošnjačkih političara sa teroristima i svega onoga što je u interesu BiH, naroda i građana.

Kebo je od 16. decembra prošle godine u nekoliko navrata predao tužiocima više od 8.000 stranica dokumenta u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući kod Zavidovića.

On je početkom ovog mjeseca proslijedio Tužilaštvu BiH novih 3.000 dokumenata, među kojima su dokazi o ratnim zločinima koje su nad Srbima počinili pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH na području centralne BiH, dijela Krajine i na području Goražda.

Među dokumentima su dokazi da su ratni načelnik Centra službe bezbjednosti Zenica Šefik DŽaferović i komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin odgovorni za zločine i da su ih prikrivali.