latinica  ћирилица
23/02/2015 |  12:13 | Autor: SRNA

Pokazna vježba pripadnika Specijalne jedinice policije MUP RS (VIDEO)

Pripadnici Specijalne jedinice policije MUP–a Republike Srpske predstavili su danas na aerodromu Zalužni kod Banjaluke usvojena znanja i vještine u obuci "Zbrinjavanje traumatskih povreda u taktičkim situacijama", koja je provedena uz podršku Ambasade SAD u BiH i Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde SAD /ICITAP/.
Pokazna vježba pripadnika Specijalne jedinice policije MUP RS - Foto: RTRS
Pokazna vježba pripadnika Specijalne jedinice policije MUP RSFoto: RTRS

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da je obuku uspješno završilo 12 pripadnika Specijalne jedinice policije, što će omogućiti da se u eventualnim kritičnim situacijama, u kojima nije moguće pružiti medicinsku pomoć, spasu ljudski životi.

On je dodao da su obuke u pružanju prve pomoći, koje su do sada više puta provođene, nedovoljne u konfliktnim situacijama, kada je povrijeđenima neophodno pružiti i medicinsku pomoć, a medicinskog osoblja nema.

"Ova obuka je vrijednija od njenog materijalnog koštanja, a omogućiće nam da ljudi koji su prošli ovu obuku na terenu obuče i ljude iz jedinica za podršku, koji su često u intervencijama", rekao je Vasić.

On je ukazao i na potrebu provođenja ovakve obuke i za pripadnike saobraćajne policije, s obzirom na to da su često u prilici da spašavaju ljudske živote na mjestu saobraćajnih nesreća.

Vasić je rekao da MUP ima podršku kancelarije ICITAP–a i u stvaranju mobilnih operativnih centara, koji će omogućiti pouzdane veze na prostorima sa lošom pokrivenošću radio–signalom, elektronsku razmjenu podataka i uspješno rukovođenje velikim javnim skupovima, poput komemoracije u Srebrenici.

Viši savjetnik za provođenje zakona u kancelariji ICITAP-a Čarls Benet rekao je da je današnja demonstracija bila jako realna, jer je odgovor u stvarnoj situaciji adekvatniji, što je trening realističniji.

"Ovi polaznici su bili među najboljima do sada i vrlo smo zadovoljni nivoom profesionalizma i znanja koji su pokazali. Mislim da svi građani Republike Srpske treba da budu ponosni na svoju policiju", rekao je Benet.

On je istakao snažno partnerstvo sa Policijom Republike Srpske i novim ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem i izrazio očekivanje da će uspješna saradnja biti nastavljena na drugim planiranim projektima.

Stariji vodnik prve klase iz Deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH Hamdija Subašić rekao je da je ovo sedma grupa polaznika obuke iz policijskih redova i da su one do sada provođene u Sarajevu, Banjaluci i Brčko distrkitu.

On je naveo da današnja demonstracija nije bila pokazna vježba, jer je polaznici obuke nijednom nisu uvježbavali, već njihovo stvarno reagovanje.

"Polaznici nisu znali šta ih očekuje, nego smo im napravili faktor iznenađenja i bilo koji medicinar to ne bi uradio bolje", rekao je Subašić.

On je dodao da su polaznici odradili i uspostavljanje intravenoznog puta i aplikacije nazofaringealnog tubusa, što je veliko znanje, koje su stekli za osam dana obuke, od 16. februara do danas.

Pomoćnik vojnog atašea u Ambasadi SAD u BiH pukovnik Kristian Verner rekao je da je Ministarstvo odbrane SAD veoma zadovoljno što može da radi sa Oružanim snagama BiH na provođenju obuka u medicinskoj podršci Policiji Republike Srpske.

"Ova obuka je apsolutno fundamentalna za sve oružane snage i bezbjednosne službe, da bi spašavali živote ne samo svojih službenika, već i građana BiH", rekao je Verner.

On je dodao da se u narednom periodu planiraju i taktičke obuke za Specijalnu jedinicu policije, kojima će se prenijeti iskustva iz borbenih dejstava u Iraku i Avganistanu.

"Prioritet u saradnji za nas su Oružane snage, ali shvatamo i značaj civilno–vojne veze, za cijeli bezbjednosni aparat u BiH", rekao je Verner.