latinica  ћирилица
23/02/2015 |  12:16 | Autor: SRNA

Drecun: Tačijeva najava tužbe za genocid uvreda za žrtve

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je najava prištinskog zvaničnika Hašima Tačija da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid, uvreda za žrtve tih zločina.

- To je zaista uvreda za žrtve - da onaj ko je najodgovorniji za počinjene zločine, nekog drugog tuži, rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije, navodeći da je teroristička OVK-a planski izvodila nasilje, koje se može protumačiti kao genocidna namjera.

On je istakao da će Specijalni sud za zločine OVK-a, kada bude formiran, utvrditi da li je bilo genocida, a da su, što se Srbije tiče, pripadnici njenih snaga bezbjednosti branili svo stanovništvo upravo od OVK-a.

Drecun je rekao da je za formiranje Specijalnog suda, koji će podići optužnice protiv pripadnika OVK-a koji su počinili zločine nad stanovništvom, potrebno, prema sadašnjim procjenama, obezbijediti 200 do 300 miliona evra i sudije.

Ministar spoljnih poslova /samoproglašenog/ Kosova Hašim Tači najavio je da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.