latinica  ћирилица
23/02/2015 |  13:14 | Autor: SRNA

Linta: Skandalozan izostanak osude zbog puštanja Glavaša

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta ocijenio je danas skandaloznim to što hrvatski premijer Zoran Milanović, ministar pravde Orsat Miljenić i ministar spoljnih poslova Vesna Pusić još nisu osudili odluku o ukidanju presude ratnom zločincu Branimiru Glavašu.
Miodrag Linta - Foto: SRNA
Miodrag LintaFoto: SRNA

Linta je podsjetio da je još prije mjesec i po hrvatski Ustavni sud donio tu odluku, a zagrebački Županijski sud odluku o puštanju na slobodu do ponovnog suđenja osuđenog ratnog zločinca Branimiru Glavašu.

- To je još jedan dokaz da hrvatski državni vrh nije ništa učinio na ispunjavanju obaveza koje je Hrvatska preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU novembra 2011. godine, a koje se odnose na jačanje nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa, procesuiranje ratnih zločina i poboljšanje položaja srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, saopštio je Linta.

Linta podsjeća da je osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš prisustvovao čak i inauguraciji novog hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, zajedno sa Tomislavom Merčepom, kome se sudi za zločine nad Srbima u Pakračkoj poljani i poznatim pjevačem ustaških pjesama Markom Perkovićem Tompsonom.