latinica  ћирилица
23/02/2015 |  16:24 | Autor: TANЈUG

EP odbacio hrvatske zahtjeve o Srbiji

Zahtjevi hrvatskih poslanika da se u rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji ugradi niz uslova u vezi s neriješenim pitanjima u odnosima dvije države, uglavnom, nisu prihvaćeni.
Evropski parlament - Foto: arhiv
Evropski parlamentFoto: arhiv

Hrvatski zahtjevi većinom nisu prošli kroz proceduralne filtere parlamenta ili su znatno ublaženi, saznaje Tanjug iz uvida u tekst usaglašenih amandmana.

Članovi Spoljnopolitičkog komiteta EP raspravljaće još o preijdlogu rezolucije izvjestioca Dejvida Mekalistera o napretku Srbije u evropskim integracijama i amandmanima na njegov prvi nacrt, koji je Komitetu nedavno predstavljen.

Poslanici iz Hrvatske tražili su tada da se u rezoluciju unesu amandmani, između ostalog, o korekciji granica na Dunavu, pronalaženju svih nestalih u ratu u Hrvatskoj, kompenzaciji za pripadnike hrvatskih oružanih snaga koji su prošli kroz zarobljeničke logore, kao i da Srbija odustane od procesuiranja optuženih za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Većina tih zahtjeva, međutim, nije ušla u tzv. kompromisne amandmane koji su usaglašeni u konsultacijama između poslaničkih grupa i o kojima će se raspravljati u Spoljnopolitičkom komitetu.

Tako se u amandmanima pitanje granice Srbije i Hrvatske uopšte ne pominje, niti se dovodi u pitanje pravo Srbije da sudi optuženima za ratne zločine počinjene na cijeloj teritoriji bivše Јugoslavije.

Navodi se da bi trebalo obeštetiti sve žrtve ratnih zločina počinjenih u bivšoj Јugoslaviji i njihove porodice, bez konkretnog pominjanja ijedne zemlje ili nacije.

Iako su hrvatski poslanici tražili da se u rezoluciji ponovo osudi puštanje na slobodu Vojislava Šešelja i izostanak glasne osude njegovih stavova od zvaničnog Beograda, u kompromisnom amandmanu piše samo da bi "vlasti Srbije trebalo da se uzdrže od antievropske retorike".

S obzirom na to da su ti amandmani već usaglašeni, skoro je izvjesno da će oni u tom obliku ući u konačan tekst rezolucije, o kome će se u Komitetu glasati sutra, a na plenarnoj sjednici EP u martu.

Rezolucije EP nisu obavezujuće, ali su EK i Savjet EU dužni da ih uzimaju u obzir prilikom odlučivanja.

U vezi s ovim, direktorica Centra za spoljnu politiku, Aleksandra Јoksimović, kaže da amandmani hrvatskih poslanika na Rezoluciju EP o Srbiji služe za unutrašnju političku upotrebu u Hrvatskoj i nije bilo očekivano da budu prihvaćeni.

Navodi, da je evidentno da Hrvatska ima "zaoštrenu" retoriku prema Srbiji, ustanovljenu još tokom predizborne kampanje za predsjedničke izbore, i dodaje da se može očekivati da se takav ton nastavi, s obzirom na to da se Hrvatskoj bliže i parlamentarni izbori.