latinica  ћирилица
23/02/2015 |  16:45 | Autor: Blic

Ruski pritisak na Vučića zbog Blera

Ruska državna televizija “Rusija danas“ (RT) proteklih dana žestoko je napadala Aleksandra Vučića i Vladu Srbije.

Televiziji koju direktno kontroliše vlada Vladimira Putina zasmetalo je što Vučić i srpska vlada sarađuju sa firmom Tonija Blera, bivšeg premijera Velike Britanije.

RT je u udarnom terminu za dva dana emitovala dva priloga u kojima se obrušila na Vučića, ne birajući riječi kritike zbog saradnje s Blerom. Optužili su Vučića da je “angažovao za sajvetnika čovjeka koji je bombardovao Srbiju“, a sve su ilustrovali snimcima žrtava, rušenja mostova i gradova po Srbiji tokom NATO agresije.

Vučićeva odluka da sarađuje s Tonijem Blerom, koji je kod građana Srbije do danas ostao omražen zbog agresivnog zagovaranja bombardovanja SRЈ, svakako je kontroverzna. Ipak, prema saznanjima “Blica“, rusko nezadovoljstvo Srbijom je mnogo dublje.

Moskva se, naime, plaši da se Beograd potpuno okreće Zapadu, a okidač za ovaj medijski napad su dogovori Vučića i potpredsjednika SAD DŽozefa Bajdena o snabdijevanju Srbije američkim gasom. Takođe, iz EU sve češće stižu poruke da Srbija treba da se ugleda na Uniju i “diversifikuje“ snabdijevanje energentima, dakle da ne zavisi od Rusa.

U Vladi Srbije upravo u ovome vide razlog za napad iz Rusije.

- Vučiću iz Moskve nikada nisu zamjerili to što se konsultovao sa Gerhardom Šrederom, koji je takođe učestvovao u NATO agresiji. Vjerovatno zbog toga jer je Šreder danas jedan od čelnika rusko-njemačkog gasovoda “Sjeverni tok“.

Vjerujemo da je razlog ovih napada upravo to što Srbija sada pokušava da pronađe neke druge izvore gasa i tako zaštiti svoje interese - objašnjava sagovornik iz Vlade.

U isto vreme ne popuštaju ni pritisci sa Zapada. “Srbija će jednom morati da odluči između perspektive EU i ruskog prijateljstva“, poručio je juče bivši njemački ministar odbrane Karlo Teodor Gutenberg. Govoreći o snabdijevanju gasom, Gutenberg je istakao da Srbija treba da traži “i druge opcije, a ne da zavisi samo od jednog partnera“.

Sagovornik “Blica“ kaže da su angažovali Blerovu firmu ne da bi ih on savjetovao, već da bi uveli model organizacije za koji vjeruju da je najbolji.

- Želimo da u Vladi primijenimo britanski model “deliveri junita“, odnosno timova koji bi bili zaduženi za određene oblasti: infrastrukturu, privatizaciju, direktne strane investicije, poljoprivredu i državnu upravu. Čak je juče održan prvi sastanak “deliveri junita“ kojim je predsjedavao Vučić - otkriva sagovornik "Blica" iz Vlade.