latinica  ћирилица
23/02/2015 |  17:04 | Autor: RTRS

Kitarovićeva: Način za izlazak iz krize- ostavka Milanovića!

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatske iz krize - ostavka predsjednika Vlade Zorana Milanovića, navodi se u saopštenju iz Kabineta hrvatske predsjednice u kojem Grabar-Kitarović odgovara na pismo kojoj joj je u danas uputio Milanović.

U saopštenju se podsjeća da je Grabar-Kitarović  19. februara nazvala premijera Milanovića ponudivši saradnju i najavila slanje prijedloga za održavanje zajedničke sjednice Vlade zbog teškog privrednog i socijalnog stanja u državi. Navodi se i da je Grabar Kitarović predložila Milanoviću 'da timovi Kabineta predsjednice i Vlade RH utvrde dnevni red zajedničke sjednice'.

'Kako do danas iz Vlade nije prihvaćen taj prijedlog, Predsjednica Vladi upućuje prijedlog dnevnog reda zajedničke sjednice u skladu s članom 102. Ustava Republike Hrvatske. U vezi s pozivom predsjednika Vlade Predsjednici da pripremi konkretne prijedloge, način provođenja i procjenu finansijskih efekata tih prijedloga za zajedničku sjednicu Vlade, naglašavamo da je Predsjednica, nakon temeljitih analiza i obavljenih konsultacija sa ekonomskimstručnjacima, došla do zaključka kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatskle iz krize - ostavka predsjednika Vlade RH', stoji u saopštenju Kabineta Grabar-Kitarovićeve.

 

"Ovo je histerična reakcija jedne polustabilne osobe", reakcija je iz Milanovićevog kabineta.  U vladi su, prema prvim reakcijama, uvjereni da im je predsjednica objavila rat, možda nešto prije negoli su to očekivali. "Kada vidite ton pisma, primjećujete da ga je napisala osoba koja je izgubila kontrolu. I neki njeni postupci otkako je preuzela dužnost su istinski neprihvatljivi; kao to što je otišla u šator ljudima koji protivzakonito pokušavaju srušiti legitimnu državnu vlast, a nije joj palo na pamet da pređe cestu i posjeti Ministarstvo hrvatskih veterana", ocjenjuju u vladi.

Što se tiče zahtjeva o održavanju sjednice vlade, u Banskim Dvorima kažu kako ne namjeravaju odstupiti. Kolinda Grabar Kitarović je zatražila održavanje sjednice i u vladi su zauzeli stav da "ona u tom slučaju treba predložiti i dnevni red.