latinica  ћирилица
23/02/2015 |  17:13 | Autor: TANЈUG

Kako je mafija pljačkala Hipo banku

Glavni istražitelj slučaja Hipo Alpe Adria banke Kristijan Beler ocijenio je da "banku pljačkaju samo diletanti, a pravi profesionalci osnivanju banku". On je tako ukazao da je mafija koja stoji iza malverzacija u ovoj banci veoma opasna.

U intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", Beler je objasnio da je "sistem Hipo" na Balkanu funkcionisao na način da kod finansiranja nekretnina nije bilo provjere rizika, niti procjena održivosti.

Upitan koliko je opasna mafija koja stoji iza ove najveće pljačke u istoriji Austrije, Beler je kazao da oni jesu veoma opasni. "Јedan bivši direktor iz Hrvatske je trebalo da se pojavi pred sudom i da iskaz protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Јedan dan prije svjedočenja eksplodirala je granata ispod njegovog automobila. U Crnoj Gori je jedan službenik banke poginuo u saobraćajnoj nesreći, pri čemu imam utisak da teorija o udesu nije ispravna. Par dana nakon što smo počeli da provjeravamo kredite u Crnoj Gori jedan službenik je kolima pao niz liticu. Njegov ruksak je pronađen na obali rijeke, a kola su plutala u rijeci, dok je njegov leš pronađen tek nakon više dana", opisao je opasnosti sa kojima se suočavaju svi koji se upuste u iskaze u vezi nelegalnog poslovanja Hipo na Balkanu.
 
 "Niko nije provjeravao bonitet i kapital korisnika kredita. Čak nije provjeravano da li uopšte postoji nekretnina. Krediti su pored svega odobravani. Često su objekti bili od mnogo manje vrijednosti od dobijenog kredita", objasnio je Beler upitajući ko je uzeo razliku.

Prema njegovim riječima rate za kredit mjesecima nisu plaćane, ali nikada nije bilo opomene, i svima je, kako je podvukao, bilo "svejedno".

Takođe je ukazao da su revizori na kraju godine ocijenili da su ti krediti bili u redu što, kako ističe, ne razumije.

Uz to, podvukao je Beler, Hipo se često upuštala u poslove sa "teškim" kriminalcima, obavještajcima, pripadnicima vojske, visokorangiranim, podmitljivim političarima...

Poslanik stranke Neos Rajner Hable ističe da pojedinci imaju strah od takvih situacija, što razumije, i dodaje da ne može da shvati "zašto Republika Austrija dozvoljava da poklekne pred mafijom" i ne istražuje gdje su završile milijarde.

Beler ukazuje da parlamentarni odbor, koji treba uskoro da se bavi Hipo bankom, mora rasvijetliti ulogu njemačke pokrajine Bavarske i razmotriti da li postoji umiješanost političara iz Austrije, Hrvatske i Njemačke u aferu oko ove banke, kao i ko je imao koristi od tog posla i gdje je nestao novac.

Isto tako, prema njegovim riječima, treba pronaći odgovor zašto je guverner Narodne banke Hrvatske odjednom promijenio svoje mišljenje, iako je mjesecima govorio da je protiv ulaska njemačke Bajner LB u Hipo banku.