latinica  ћирилица
23/02/2015 |  22:26 | Autor: RTRS

AKTUELNO: Cvijanović o evropskom putu i mehanizmu koordinacije (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u emisiji "Aktuelno" za našu televiziju izjavila je da je danas poslata pozitivna poruka iz BiH, ali i da bi se kroz evropske integracije moglo ući u opasnu sferu ako se ne uspostavi adekvatan mehanizam koordinacije koji uvažava ustavne nadležnosti entiteta.
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS - emisija "Aktuelno" - Foto: RTRS
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS - emisija "Aktuelno"Foto: RTRS

Cvijanovićeva je rekla da se plaši da svi nivoi vlasti u BiH nemaju iste polazne osnove o ulozi i značaju mehanizma koordinacije .
"Kvalitetan mehanizam koordinacije, koji trenutno ne postoji u BiH, podrazumjeva da svaki nivo vlasti izvršava svoje obaveze u skladu sa ustavnim nadležnostima, a da pri tome imate organizovano kretanje svih tih nivoa", ocijenila je predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

"Јa volim da kažem da on prevazilazi samo kretanje ka Evropskoj uniji, da je to mehanizam koji garantuje na neki način opstanak BiH, ukoliko želimo da se bavimo važnim stvarima".

Izjavu Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, da je "incidentalno" to što su poslanici SNSD-a i DNS-a prije glasanja o usvajanju Izjave o evropskoj opredjeljenosti, napustili sjednicu Parlamenta BiH , Cvijanovićeva je prokementarisala da je stav SNSD-a jostao isti kada je riječ o smjeni Šefika DŽaferovića sa funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zbog sumnjive ratne prošlosti.

"Usvajanjem Izjave BiH se obavezala da će izvršiti niz reformi ekonomsko socijalne prirode. Sa reformama u Republici Srpskoj, počelo se još još juče utvrđivanjem nacrta 13 reformskih zakona kojim se predviđa reforma privrednog sistema, zdravstva i niz novih mjera za poboljšanje oblasti rada i zapošljavanja, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će intitucije Srpske vrlo brzo ući u ozbiljnu borbu protiv sive ekonomije, jer, kako je rekla" više se ne može tolerisati da se sistem vara, a da država nema odgovor na to".

KOMPLETNU EMISIЈU "AKTUELNO" MOŽETE POGLEDATI OVDЈE