latinica  ћирилица
24/02/2015 |  07:56 | Autor: SRNA

Akcija "Učinimo starost bezbjednom"

u svim opštinama u Republici Srpskoj danas će početi preventivna kampanja pod nazivom "Učinimo starost bezbjednom", čiji je cilj da se poveća nivo saobraćajne bezbjednosti povećanjem bezbjednosti pješaka, naročito osoba starijih od 60 godina.

U saobraćajnim nezgodama u Srpskoj u prošloj godini poginulo je 29 pješaka i u odnosu na 2013. godinu smanjen je broj smrtno stradalih pješaka za 29,3 odsto, a većina nezgoda sa pješacima dogodile su se između 16.00 i 22.00 časa, van naselja na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta, podaci su Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz Saveza podsjećaju da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja utvrđena obaveza pješaka da noću, ako se kreću kolovozom, moraju na sebi imati svjetloodbojni prsluk ili biti osvijetljeni na drugi način, kao i obaveza vozača da u opremi vozila imaju svjetloodbojni prsluk i da ga nose na sebi prilikom boravka van vozila na javnom putu.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, a kada je riječ o starosnoj dobi poginulih pješaka, najviše poginulih je starije od 60 godina.

- Posebna pažnja posvećena je starijim licima kojima su zbog starosti smanjeni sposobnost čula vida, brzina opažanja, sposobnost pamćenja, pokretljivost i brzina reagovanja, i koja se lakše umaraju, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Cilj kampanje je povećati oprez kod pješaka, ali i vozača. "Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod pješaka o načinu kretanja kolovozom noću, kao i prema upotrebi svjetloodbojnih prsluka ili drugih sredstava za osvjetljavanje", poručuju iz Saveza.

Predviđeno je da kampanja traje do 8. marta, a realizovaće je zajednički Ministarstvo saobraćaja i veza, MUP Srpske, Auto-moto savez sa 49 auto-moto društava, Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske i lokalne zajednice.

Za potrebe kampanje izrađeni su radio-džingl, plakat, letak i bilbord. Auto-moto društva će podijeliti 10.000 letaka na parkinzima u blizini pijaca, velikih marketa, vrtića, škola, stambenih zgrada i postaviti 250 plakata na površinama predviđenim za plakatiranje, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Povodom akcije najavljena je i konferencija za novinare, koju će danas predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza, Auto-moto saveza i Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske održati u Socijalno-gerijatrijskom centru u Banjaluci.