latinica  ћирилица
24/02/2015 |  08:35 | Autor: TANЈUG

Soros zainteresovan za Galeniku

Američki biznismen i milijarder mađarskog porijekla DŽordž Soros zainteresovan je i za privatizaciju Galenike, piše današnji list ''Danas''.

 

On je preko svog fonda Quantum strategic partners LTD, još u oktobru, kada je Agencija za privatizaciju objavila da će privatizovati 502 preduzeća u većinskom ili stopostotnom državnom vlasništvu, poslao pismo o zainteresovanosti.

Inače, za Galeniku se, kako piše ''Danas'' prijavilo ukupno 15 potencijalnih kupaca.

Među poslatim pismima o namjerama nalazi se i nekoliko velikih igrača u farmaceutskoj industriji.

Јedan od Sorosovih fondova stvorio je i značajnog regionalnog kablovskog i Internet operatera SBB. Iako se činilo da se ovaj milijarder povlači iz poslova u Srbiji, jer je 2013. prodao SBB i udio u B92, zastoj je trajao kratko.

Već prošle godine ušao je u pregovore sa Denjub grupom i uspješno ih okončao, podsjeća ''Danas''.
Interesovanje koje je pokazao za Galeniku, za sada još ne znači da će ući u pregovore sa srpskim vlastima, jer odluka o metodi privatizacije i uslovima još nije donijeta.

U prilog neizvesnosti ide i činjenica da se među poslatim pismima o namjerama nalazi i nekoliko većih farmaceutskih kompanija.

Od ukupnog broja zainteresovanih za srpsku državnu fabriku lijekova, pet je fizičkih lica, dva iz Srbije i po jedno iz Kanade, Bugarske i BiH, kao i jedna domaća firma - Gama sistem, piše ''Danas''.