latinica  ћирилица
24/02/2015 |  09:00 | Autor: dnevni avaz

Sarajevo: Otac optužen za ubistvo bebe

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo je, a Kantonalni sud potvrdio optužnicu protiv Eldara Leđena (21) zbog ubistva A. L, njegovog četvoromjesečnog sina, 29. novembra prošle godine u kući u Ulici Avde Hodžića u Sarajevu.
Eldar Leđen, privođenje - Foto: nezavisne novine
Eldar Leđen, privođenjeFoto: nezavisne novine

Ovu informaciju potvrdio je Leđenov advokat Omar Mehmedbašić.

''Sada čekamo da se zakaže ročište za izjašnjenje o krivici, a potom i za početak suđenja. Odbrana će ići u pravcu dokazivanja da Leđen nije imao namjeru ubiti svog sina'', kazao je Mehmedbašić u izjavi za federalne medije.

Prema optužnici, Leđen se 29. novembra sa sinom nalazio u spavaćoj sobi. Nakon što je dijete odbijalo hranu i plakalo te nakon što nije uspio zaustaviti plač, bacio je dijete na drvenu fotelju. Posljedice udarca prouzrokovale su smrt.

Iako se ubistvo dogodilo 29. novembra, Leđen je uhapšen tek 1. decembra prošle godine, i to nakon što je obdukcijom utvrđeno da je dijete preminulo usljed teških povreda glave.

Leđen je, naime, prije toga tvrdio da je kobnog dana čuvao sina u kući gdje su bili podstanari, dok je njegova supruga Indira P. (20) bila na poslu. Tog dana nazvao je Hitnu pomoć i kazao da se beba zagrcnula dok je hranio i da je prestala disati.

Ekipa Hitne pomoći uputila se ka kući u Ulici Avde Hodžića, a kada su stigli, otac djeteta ih je već čekao na ulici, s djetetom u naručju zamotanim u deku. U međuvremenu, Leđen je nazvao i suprugu i rekao joj da dijete nije dobro.

Ljekari Hitne pomoći utvrdili su da je dijete bez svijesti, da ne diše i nema pulsa. Pokušali su reanimaciju, ali, nažalost, nisu uspjeli oživjeti dječaka, pa je prevezen u mrtvačnicu Hitne pomoći.

No, pripadnicima Hitne pomoći smrt djeteta bila je sumnjiva te su o svemu obavijestili policiju i Tužilaštvo KS. Hamza Žujo, vještak medicinske struke, utvrdio je obdukcijom da je dijete ubijeno. Suočen s dokazima, Leđen je u policiji priznao da je ubio sina.