latinica  ћирилица
24/02/2015 |  10:16 | Autor: SRNA

"Elektrokrajina": Ugradnja 700 brojila za daljinsko očitavanje struje

Preduzeće "Elektrokrajina" ove godine na području Banjaluke planira ugradnju 700 električnih brojila za daljinsko očitavanje električne energije, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

"Cilj uvođenja daljinskog očitavanja potrošnje struje je smanjenje troškova preduzeća (nema izlazaka radnika na teren), brži i bolji uvid u stanje na brojilu, smanjenje neovlašćene potrošnje i unapređenje usluga (smanjuje se uticaj ljudskog faktora i grešaka u očitanju)", naveo je portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov i dodao da troškove zamjene brojila snosi preduzeće.

On je rekao da je ovo preduzeće na području grada Banjaluka, zaključno s 1. oktobrom prošle godine, ugradilo 14.605 brojila za daljinsko očitavanje potrošnje, najviše u naseljima Starčevica, Lauš, Petrićevac, Srpski Milanovac, Kuljani, Zalužani i u dijelu Borika.

Klincov je naglasio da su mjere izmještanja mjernih mjesta i uvođenja daljinskog očitavanja potrošnje uticale na smanjenje distributivnih gubitaka u Banjaluci za čak 5,8 odsto u protekle dvije godine.

"Distributivni gubici u Banjaluci su na kraju 2012. godine iznosili 19,4 odsto, na kraju 2013. godine su smanjeni na 15,55 odsto, da bi na kraju 2014. godine bili svedeni na 13,6 odsto", naveo je Klincov.