latinica  ћирилица
24/02/2015 |  10:31 | Autor: TANЈUG

Donjeck i Lugansk najavili povlačenje oružja

Vlasti samoproglašene Donjecke narodne republike saopštile su da su počele da povlače teško naoružanje s linije razgraničenja s ukrajisnkom vojskom.
Ukrajina, Debaljcevo - Foto: REUTERS
Ukrajina, DebaljcevoFoto: REUTERS

Portparol Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin je izjavio da je povlačenje počelo jutros u devet časova, kao i da će iz gradova Debaljcevo, Gorlovka, Donjeck i Telmanovo biti povučeno oko 96 komada teškog naoružanja, prenijela je agencija TASS.

Očekuje se da će povlačenje trajati oko dvije nedjelje, u skladu s odredbama mirovnog sporazuma iz Minska, koji je postignut 12. februara poslije više od 16 sati pregovora.

Istovremeno su vlasti samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) najavile da će u podne započeti povlačenje teškog naoružanja iz Debaljceva, grada koji je poslednjih nedjelja bio poprište oštrih borbi između proruskih i ukrajinskih snaga.

"Danas u podne ćemo povući oružje s područja Debaljceva", izjavio je zamjenik komandanta policije LNR Vitalij Kiseljev.

On je dodao da je oružje spremno za povlačenje i da će u naredna dva dana biti premješteno na područja koja su za to predviđena.

Zvanični Kijev je sinoć saopštio da proruske snage stacionirane u blizini luke Marijupolj nastavljaju s napadima na položaje ukrajinske vojske u tom gradu i naveo da zbog tih sukoba ne može da započne dogovoreno povlačenje teškog naoružanja.