latinica  ћирилица
24/02/2015 |  10:55 | Autor: CNN

"DŽihadistička mlada" vrbuje za ID

Policijski istražitelji u Velikoj Britaniji sumnjaju da je Aksa Mahmud vrbovala tri britanske tinejdžerke koje su se nedavno pridružile Islamskoj državi.

Ispostavilo se da je jedna od tri nestale devojčice putem interneta bila u kontaktu sa Aksom, prije odlaska iz velike Britanije.

Aksa Mahmud (20), poznata i kao "džihadistička mlada", poziva djevojke da "sakupe snagu i napuste svoje porodice kako bi se pridružile velikoj džihadističkoj porodici".

Ona je u novembru 2013. godine napustila Škotsku i javila roditeljima da je iz Turske ušla u Siriju kako bi se pridružila ekstremističkoj grupi ID.

Od tada je Aksa prisutna na društvenim mrežama putem kojih širi ideologiju "Islamske države" i poziva mlade ljude da se pridruže borbi protiv Zapada, navodi CNN.

Ona na društvene mreže postavlja fotografije na kojima je prikazana kako drži automatsko oružje i video sadržaje na kojima se vide egzekucije koje su izvršili militanti ID.

Članovi njene porodice ne podržavaju njeno ponašanje.

"Ti si sramota za svoju porodicu i narod Škotske. Tvoji postupci su ne predstavljaju islam. Preklinjemo te, ako nas još uvijek voliš, prekini to što radiš", poručili su.