latinica  ћирилица
24/02/2015 |  11:58 | Autor: SRNA

Višković: Primjena reformskih zakona u maju

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je da očekuje da svi reformski zakoni, predloženi za sjednicu 4. marta, prođu redovnu proceduru, kao i javnu raspravu kako bi se čulo mišljenje socijalnih partnera i privredne zajednice, ističući da bi ti akti u operativnoj primjeni mogli biti u maju.
Radovan Višković - Foto: Glas Srpske
Radovan ViškovićFoto: Glas Srpske

Višković smatra da je opravdano sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Srpske za 4. mart zato što su svi zakoni koji su predviđeni za razmatranje sadržani u Ekonomskoj politici Vlade Republike Srpske za 2015. godinu.

"Sazivanje posebne sjednice parlamenta Republike Srpske nije nikakva iznuđena mjera ni od koga, nego je ovo bila politika Vlade Srpske", rekao je Višković novinarima u Banjaluci nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine.

On je istakao da je ostavljeno dovoljno vremena narodnim poslanicima da se pripreme za posebnu sjednicu parlamenta Srpske.

Komentarišući primjedbu opozicije da je riječ o "pokajničkim zakonima", Višković je rekao da opozicija ima pravo na svoje mišljenje.

"Ne razumijem riječ pokajničko, ako je neko u ekspozeu za sastav nove Vlade Republike Srpske sve te zakone predvidio", istakao je Višković.

Odgovarajući na pitanje da li ovi reformski zakoni mogu doprinijeti da se firme iz Srbije koje su premjestile predstavništva u Federaciju BiH vrate u Republiku Srpsku, Višković je rekao da je upravo to svrha jednog dijela ovih zakona, podsjetivši da su predstavnici Vlade Srpske tim povodom bili u Beogradu.

"Već su obavljeni razgovori sa nekim firmama iz Srbije koje su svoja predstavništva premjestile u FBiH da odmah nakon usvajanja reformskih zakona vrate sjedišta u Srpsku, gdje će biti povoljniji poslovni ambijent nego u Federaciji BiH", istakao je Višković.

Govoreći o uspostavljanju mehanizma koordinacije na nivou BiH, Višković je napomenuo da SNSD sve vrijeme zastupa ovo pitanje u razgovorima sa EU.

"Od tog mehanizma se ne smije odstupiti i ne vidim nikakav napredak BiH na putu evropskih integracija bez mehanizma koordinacije", zaključio je Višković.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće na posebnoj sjednici, koja je planirana za 4, 5. i 6. mart, 14 zakona i nacrta zakona.