latinica  ћирилица
24/02/2015 |  12:22 | Autor: Agencije

Prava boraca: Prednost pri zapošljavanju nije neustavna

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da odredbe Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno–otadžbinskog rata, kojima se poslodavci obavezuju da obezbijede prednost navedenim kategorijama pri zapošljavanju, nisu u nesaglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.
Ustavni sud RS - Foto: SRNA
Ustavni sud RSFoto: SRNA

Sud je utvrdio da u saglasnosti sa Ustavom nisu odredbe član 122 stav 2 ovog zakona kojima se propisuje da će nadležna inspekcija poništiti odluku o prijemu u radni odnos, ukoliko utvrdi da javni subjekti nisu poštovali prednost u zapošljavanju navedenih kategorija, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Ovu odluku Sud obrazlaže činjenicom da je odlučivanje o zakonitosti odluke o prijemu u radni odnos u isključivoj nadležnosti redovnog suda, te da inspekcijski organi, kako je to određeno osporenom odredbom, ne mogu zadirati u vršenje sudske vlasti.

Ovakvim propisivanjem je, prema ocjeni Ustavnog suda, došlo do povrede ustavnog načela podjele vlasti iz člana 69 Ustava Republike Srpske.

Ustavni sud nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, jer nije utvrdio neustavnost pojedinih osporenih odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o advokaturi i Zakona o stečajnom postupku, kao ni neustavnost i nezakonitost Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Odluke o promjeni naziva Јavnog preduzeća Narodni univerzitet Modriča.