latinica  ћирилица
24/02/2015 |  13:47 | Autor: TANЈUG

Pariz: Sastanak "Normandijskog kvarteta" o situaciji na istoku Ukrajine

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov stigao je u Pariz na sastanak sa šefovima diplomatija Njemačke, Francuske i Ukrajine - zemalja "normandijskog kvarteta" - s kojima će razgovarati o najnovijoj situaciji na istoku Ukrajine, javila je novinska agencija Tass.
Pariz: Sastanak "Normandijske četvorke" - Foto: AP
Pariz: Sastanak "Normandijske četvorke"Foto: AP

Ruska agencija je navela da će sastanak, za koji se očekuje da će trajati nekoliko sati, biti prvi razgovori ministara inostranih poslova nakon što su lideri četiri zemlje postigli sporazum u Minsku 12. februara.

Odlukom iz bjeloruske prestonice dogovoren je prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja i ustavna reforma koja će uzeti u obzir legitimna prava stanovništva Donbasa, na istoku Ukrajine. Dogovor je stupio na snagu 15. februara.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer ocijenio je da je primirje u Ukrajini "veoma značajno" smanjilo nivo razmjene vatre između ukrajinskih i proruskih snaga, mada je nasilje i dalje prisutno i ono mora da se okonča.

Zanijer je potvrdio da su posmatrači OEBS-a u Ukrajini prijavili veliki broj prekršaja primirja na jugu i neke ograničene incidente oko grada Debaljceva koji su, prošle nedjelje, zauzele proruske snage suprotno proglašenom prekidu vatre.

Razmjene vatre ima i oko aerodroma u Donjecku koji drže antivladine snage od januara, prenijela je agencija AFP.

Britanska agencija Rojters navodi da Kijev i njegovi saveznici sa Zapada pokušavaju da utvrde da li će se, kako kažu, "separatisti sada zaustaviti ili će nastaviti da napreduju dublje u teritoriju koju Kremlj naziva 'Novorusija'", više od nedjelju dana pošto su "pobunjenici koje podržava Moskva ignorisali mirovni sporazum i zauzeli jedan strateški grad".

Istovremeno ukrajinska vojska saopštava da ne može da počne s povlačenjem teškog naoružanja s linije fronta, jer proruske snage "nisu prestale da napadaju vladine položaje".