latinica  ћирилица
24/02/2015 |  14:46 | Autor: SRNA

Upozorenje poljoprivrednika odlazećoj Vladi FBiH za isplatu obaveza

Udruženje poljoprivrednika u BiH traži od premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i ministra finansija Ante Krajine da sutra do 16.00 časova isplate sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima.

"Umorni od četvorogodišnjih laži, obećanja i manipulacije javnosti i poljoprivrednika, još jednom tražimo hitno, bez odgađanja, plaćanje obaveza poljoprivrednim proizvođačima do navedenog roka", navodi se u dopisu upućenom Nikšiću i Krajini.

Ukoliko posljednje upozorenje ne bude ispoštovano do određenog roka, poljoprivrednici upozoravaju odlazeću Vladu, a posebno Nikšića i Krajinu, da će biti izloženi radikalnim pritiscima.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Miro Pejić rekao je Srni da je iz prošle godine ostalo neisplaćeno oko 7,3 miliona KM, dodajući da je, prema nekim informacijama iz federalnog Ministarstva finansija, juče plaćeno oko tri miliona, što s terena još nije potvrđeno.

"Premijer i federalni ministar poljoprivrede Јerko Ivanković Lijanović obećali su da će do 15. februara sve biti plaćeno. Na taj način su poljoprivrednici bili smireni, a oni kupili još jedan period. Vrijeme je prošlo, a opet se ništa nije dogodilo", dodao je Pejić.

On je istakao da poljoprivrednici očekuju da im se u hitnoj proceduri plati sve što im zakonski pripada, što je stvoreno kroz mogućnosti iz prošle godine i kroz sredstva koja su unesena u trezor.

"Mogućnost za realizaciju postoji, jer znamo da je punjenje budžeta na dnevnoj bazi između pet i sedam miliona KM. Znamo da Vlada planira da isplati plate za februar svim zaposlenim, a poljoprivrednici čekaju minimalno šest mjeseci, pa i više od godinu dana da im se izvrši uplata", naveo je Pejić.

On je potvrdio da će, ukoliko se ne ispoštuje sutrašnji rok, poljoprivrednici na demokratski način iskazati svoje nezadovoljstvo.