latinica  ћирилица
24/02/2015 |  16:46 | Autor: SRNA

Dačić: Terorizam i ukrajinska kriza u fokusu predsjedavanja OEBS-om

Predsjedavajući OEBS-a, Ivica Dačić, rekao je u Njujorku da će Srbija tokom predsjedavanja OEBS-u posebnu pažnju posvetiti pojavi stranih terorističkih boraca, kao i nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji koji vode terorizmu, a posebno radikalizaciji mladih.

On je na brifingu u Savjetu bezbjednosti najavio da će od 30. juna do 1. jula u Beču o toj temi biti sazvana i ekspertska konferencija za borbu protiv terorizma na teritoriji zemalja članica OEBS-a.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, Dačić je naveo da je Ukrajina i sama Evropa na kritičnom raskršću i da je neophodno kontinuirano poštovanje primirja da bi se omogućilo provođenje drugih elemenata mirovnog Paketa, prije svega, povlačenje teškog naoružanja i opreme, saopšteno je iz MIP Srbije.

"Sve veći broj ljudi u Ukrajini je pogođen nasiljem koje se ponavlja, dok talasi civila napuštaju domove u očajničkoj potrazi za bezbjednošću. Sve to je rezultiralo ukupnom cifrom od preko milion raseljenih lica, više od pet hiljada ubijenih i više od 12.000 ranjenih", naveo je Dačić.

On je istakao i aktuelni značaj posmatračke misije OEBS-a na ruskim kontrolnim punktovima Gukovo i Donjeck.

"Uprkos ograničenom obimu njenih aktivnosti, ona je i dalje jedino međunarodno prisustvo na međunarodnoj ukrajinsko-ruskoj granici", ukazao je Dačić.

Upozorio je da kriza u Ukrajini može imati negativne refleksije na zamrznute konflikte u Moldaviji i na jugu Kavkaza i naglasio da je posebno zabrinut zbog nedavnih događaja u vezi sa Nagorno-Karabahom.

Kao jedan od prioriteta u srpskom predsjedavanju, Dačić je istakao unapređenje saradnje na zapadnom Balkanu čije su države donedavno bile u konfliktu.