latinica  ћирилица
25/02/2015 |  10:12 | Autor: SRNA

"Šarli ebdo" ponovo u prodaji

Više od mjesec i po dana nakon što su džihadisti upali u redakciju Francuskog satiričnog lista "Šarli ebdo" i ubili zaposlene, časopis je od danas ponovo u prodaji

Štampan u 2,5 miliona primjeraka, francuski nedjeljnik će pokušati da se vrati u normalan tok sa manje provokacija.

Ostavljajući po strani proroka Muhameda, 1179. broj satiričnog lista ovog puta prikazuje lidera Nacionalnog fronta Marin le Pen, papu, bivšeg francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija i jednog džihadistu, koji kao, kako prenosi AFP, gomila razjarenih zvijeri jure za psom koji u zubima nosi primjerak "Šarli ebdoa" u zubima, uz naslov "Vratili smo se".

"Bila nam je potrebna pauza, odmor. Bilo je onih kojima je bilo potrebno da odmah rade, kao što sam ja, i onih kojima je trebalo više vremena. Tako smo došli do kompromisa i složili smo se da od 25. februara ponovo počnemo da izlazimo nedjeljno", objasnio je novi glavni urednik "Šarli eboa" Žerar Bijar.

Nakon napada od 7. januara, "Šarli ebo" je poslije sedam dana objavio još jedan broj, takozvano "izdanje preživjelih", na čijoj naslovnoj strani je ispod naslova "Sve je oprošteno" prikazan prorok Muhamed sa suzom u oku kako drži natpis "Јa sam Šarli".

Takva slika je bila povod za nasilne proteste u više muslimanskih zemalja.