latinica  ћирилица
25/02/2015 |  11:32 | Autor: SRNA

Eparhija dabrobosanska: U FBiH se vratilo svega jedan odsto vjernika

Povratak pravoslavnih vjernika na prijeratna ognjišta u Federaciji BiH skoro je zanemariv i iznosi svega jedan odsto od broja predratnog pravoslavnog stanovništa na tom prostoru, navodi se u izvještaju Eparhijskog upravnog odbora Eparhije dabrobosanske.

U izvještaju koji je dostavljen Patrijaršijskom upravnom odboru i Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve upozorava se da pravoslavni vjernici koji sada žive u FBiH pretežno prodaju svoje stanove, kuće i imanja i sele se na teritoriju Republike Srpske i Srbije.

Gotovo u svih 18 crkvenih opština Eparhije dabrobosanske na području FBiH ostalo je malo srpskog pravoslavnog naroda, ali im je SPC obezbijedila sveštenike koji ih obilaze i omogućavaju ispoljavanje vjerskih potreba.

U izvještaju se ističe da je posebno zabrinjavajuće da u parohijama na teritoriji FBiH ima mali broj krštenja, vjenčanja gotovo da i nema, a broj umrlih i opojanih i dalje je nesrazmjerno veliki u odnosu na broj vjernika.

Ovi podaci govore da na tom prostoru pretežno živi staračka populacija bez redovnih materijalnih primanja koja nije u stanju da izdržava sveštenika.

"Obezbeđujemo sredstva za plate sveštenika jer je to jedini način da bi oni mogli opstati na tim prostorima", naglašava se u izvještaju koji je potpisao Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u svojstvu zamjenika Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Osnovni izvori prihoda Eparhije dabrobosanske u prošloj godini bili su provizije od prodaje svijeća, kalendara, štampe, kandila, briketa, eparhijskog razreza i ostale robe, jer Eparhija dabrobosanska nema nikakvih obrtnih sredstava da bi mogla nabavljati i plaćati robu.

U izvještaju se navodi da se na prostoru FBiH, nažalost, često dešavaju provale u pravoslavne hramove i skrnavljenja i rušenja grobalja i nadgrobnih spomenika.

U Eparhiji postoje četiri namjesništva - sarajevsko, goraško-višegradsko, srbinjsko i travničko-zeničko sa 21 crkvenom opštinom i tri parohijska povjerenstva sa oko 25.000 aktivnih pravoslavnih domova.