latinica  ћирилица
25/02/2015 |  13:37 | Autor: Agencije

Šojble: Ni evro Grčkoj dok ne ispuni preuzete obaveze

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je da nijedan evro neće biti isplaćen Grčkoj ukoliko Atina ne bude ispunila sve preuzete obaveze dogovorene sa evropskim partnerima u okviru programa pomoći.

Njemački ministar izrazio je sumnju da će Grčka biti sposobna da ispoštuje svoje obaveze.

"Nijedan evro neće biti isplaćen prije nego što Grčka ispuni svoje obaveze", napomenuo je Šojble za regionalni radio SVR i dodao da će isplata uslijediti ako budu ispunjene preuzete obaveze.

Njemački ministar rekao je da se sada postavlja pitanje da li se može vjerovati uvjeravanjima grčke vlade, prenijela je švajcarska agencija ATS.

"Složili smo se /države evro zone/ da damo vremena Grčkoj da pokrene reforme na koje se obavezala", napomenuo je Šojble.

Ministri finansija evrozone odobrili su listu reformi koju je podnijela Grčka u zamjenu za četvoromjesečno produženje programa finansijske pomoći.

Parlamenti nekoliko članica evrozone moraju da glasaju o prijedlozima Atine prije isteka programa isplate pomoći 28. februara.

Poslanici Bundestaga izjasniće su u petak, 27. februara, o produženju programa pomoći. Većina Nijemaca protivi se produženju pomoći Atini.

Samo 21 odsto ispitanika izjasnilo se za to da njemački parlamentarci daju zeleno svjetlo, rezultati su ankete instituta Insa, koje je objavio dnevnik "Bild".

Povezana vijest:

- Varufakis: Rušenjem nas, profitiraju samo rasisti i nacionalisti