latinica  ћирилица
25/02/2015 |  14:05 | Autor: SRNA

Orban-Davutoglu: Osigurati transport gasa preko Srbije

Mađarski premijer Viktor Orban založio se za preduzimanje dodatnih napora kako bi se osigurao transport gasa iz Turske preko Srbije do zemalja centralne Evrope.

"Moramo da radimo na tome kako bismo iz Turske preko Srbije dopremili gas do zemalja centralne Evrope i Mađarske", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom.

Orban je pojasnio da je cilj takvih napora da Mađarska osigura isporuke gasa poslije 2019-2020. godine, pošto "u svjetlu" obustave projekta za gasovod "Јužni tok" Rusija ne namjerava da isporučuje gas Evropi preko Ukrajine krajem ove decenije, zbog čega će biti potrebne alternativne rute.

Orban je dodao da "Mađarsku zapravo blokiraju" Rumunija i Hrvatska, jer te zemlje nisu završile potrebne gasne interkonektore, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

"Rusija je odlučila da usmjeri svoj gas preko Turske", napomenuo je Orban i konstatovao da Mađarska nema drugog izbora.

Turski premijer Ahmet Davutoglu ocijenio je da se odnosi između dvije države ubrzano razvijaju, te istakao da je zvanična Ankara spremna da pruži svu potrebnu podršku u energetskim isporukama centralnoj Evropi i Mađarskoj.