latinica  ћирилица
25/02/2015 |  14:34 | Autor: SRNA

Vijeće naroda RS: Nema povrede vitalnog nacionalnog interesa

Predsjedništvo Vijeća naroda Republike Srpske konstatovalo je danas da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda u aktima koje je Narodna skupština Srpske usvojila 18. februara, saopšteno je iz Vijeća naroda.
Formirano Vijeće naroda RS - Foto: SRNA
Formirano Vijeće naroda RSFoto: SRNA

Narodna skupština usvojila je u nastavku druge sjednice izvještaj Agencije Republike Srpske za osiguranje o stanju u sektoru osiguranja, o radu i o finansijskom poslovanju za 2013. godinu, izvještaj Komisije za hartije od vrijednosti Srpske za 2013. godinu, te izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Srpske u 2013. godini.

Parlament Srpske usvojio je i izvještaj o saradnji institucija Srpske sa Haškim tribunalom za 2013. godinu, izvještaj o izvršenom administrativnom nadzoru nad radom jedinica lokalne samouprave za 2013. godinu, te izvještaj o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost za 2013. godinu.

Usvojena je i informacija o realizaciji projekata koji se finansiraju iz Ekonomsko-razvojne komponente Razvojnog programa Republike Srpske, kao i informacija o aktivnostima Srpske u oblasti regionalne i institucionalne saradnje.

Poslanici su usvojili i informaciju o realizaciji Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Srpske, odluku o izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine koji ima strateško-razvojni karakter, sa više uloženih amandmana.

Narodna skupština usvojila je i odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Razvojnoj banci Savjeta Evrope po projektu zatvaranja kolektivnih centara, prema kojoj je predviđeno zaduženje od 18.169.412 evra.

Usvojena je izmijenjena odluka o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci po projektu energetske efikasnosti zbog promjene kamatne stope na kreditna sredstva sa 1,25 odsto na 1,40 odsto.

Poslanici su usvojili i izmjene i dopunu Odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Srpske za kreditno zaduženje preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" kod Evropske banke za obnovu i razvoj prema projektu izgradnja auto-puta Banjaluka - Doboj. Ovom odlukom predvićeno je povećanje zaduženja za 35 miliona evra.