latinica  ћирилица
25/02/2015 |  15:37 | Autor: SRNA

Handke, Mihalkov i Stoltenberg počasni građani Beograda

Austrijski pisac Peter Handke, ruski reditelj Nikita Mihalkov i norveški političar Torvald Stoltenberg proglašeni su danas počasnim građanima Beograda.
Peter Handke - Foto: TANЈUG
Peter HandkeFoto: TANЈUG

Obrazlažući prijedlog za njihovo imenovanje, gradski menadžer Goran Vesić istakao je da je ovo prvi put da će titulu počasnog građanina Beograda dobiti dva umjetnika.

Vesić je poručio da je vrijeme da se Beograd oduži umjetnicima i drugim istaknutim javnim ličnostima koji promovišu srpsku prijestonicu.

On je ukazao da je Stoltenbergova bogata politička karijera na neki način počela u Beogradu, gdje je bio sekretar Ambasade Norveške.

"Njegova uloga u raspadu Јugoslavije je svima poznata, o našem narodu i zemlji nije govorio kroz šablone, već se trudio da nađe rješenje i zato je zaslužio poštovanje ljudi u svijetu i Srbiji", rekao je Vesić.

On je dodao da je priznanje Stoltenbergu istovremeno priznanje i Norveškoj koja je, kako je rekao, možda najviše pomogla Srbiji u posljednjih 15 godina.

Kada je riječ o Mihalkovu, Vesić je podsjetio da je to jedan od najznačajnijih reditelja današnjice i napomenuo da je ruski režiser titulu dobio prevashodno zbog filma "Sunčanica" u kojem se afirmiše Beograd.

"Peter Handke zvanje počasnog građanina zaslužuje jer decenijama podržava Srbiju nezavisno ko je u njoj na vlasti i u javnim nastupima bori se da se sazna pravo stanje na Kosovu i Metohiji", rekao je Vesić.

On je istakao da Srbija i Beograd imaju obavezu prema Handkeu jer je kao intelektualac uradio mnogo da se u vrijeme raspada Јugoslavije sazna i druga strana istine.

"On je od svake nagrade koju je dobio, a to su ugledne nagrade, dio novca poklanjao srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji. Ako neko od evropskih intelektualaca zaslužuje da ponese nagradu počasnog građanina Beograda, to zaslužuje Handke", poručio je Vesić.

Odbornička grupa Demokratske stranke u Skupštini Beograda imala je primjedbe na ovu odluku, a šef odborničke grupe te stranke Balša Božović rekao je da priznanje počasnog građanina ne smije biti posljedica simpatija ili vraćanja političkih usluga, što se, kako je ocijenio, polako uvodi na mala vrata.