latinica  ћирилица
25/02/2015 |  15:50 | Autor: RTRS

Intenzivni radovi na rekonstrukciji Univerzitetske bolnice KC Banjaluka (VIDEO)

Јedan od najvećih poduhvata u prethodnih četrdeset godina u zdravstvu na ovim prostorima jeste rekonstrukcija Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banjaluka.

Radove na sjevernom dijelu ove najveće zdravstvene ustanove danas je obišao i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Ovaj projekta vrijedan je 83 miliona evra, a trebalo bi da bude završen za tri i po godine. 

Univerzitetska bolnica-Klinički centar Banjaluka biće najsavremeniji zdravstveni centar u regionu, a u oblasti zdravstva nikada nije dosta insvestiranja, poručio je predsjednik Dodik. Napravljena je bolnica u Bijeljini,završena u Nevesinju, rekonstruisana je bolnica u Gradišci i ostalo je da bude izgrađena u Istočnom Sarjevu i Doboju.

"RS ovim  pokazuje da je u momentima krize sposobna da vodi kapitalne projekte kao što je ovaj. Ne samo da ćemo dobiti savremenu bolnicu gdje će pacijent na jednom mjestu dobiti svu zdravstvenu uslugu, već će biti smanjen i odlazak pacijenata iz Srpske u zemlje okruženja", poručio je predsjednik Dodik.

Zdravstveni sistem Republike Srpske nakon završetka rekonstrukcije Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka dobiće još jednu savremenu i moderno opremljenu zdravstvenu ustanovu, naveo je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić.

"Nadam se da ćemo u periodu realizacije uspjeti da edukujemo dovoljno kadra, odnosno da edukujemo menadžerski tim koji će biti u stanju da upravlja ovom bolnicom", rekao je Bogdanić.

Osim vanjskih, ubrzo će početi i radovi na rušenjima unutar centralnog medicinskog bloka, a inženjeri preduzeća "Vamed" i dalje razrađuju projekat.

Rekonstrukcija Kliničkog centra nije samo značajna za pacijente, nego i za sve zaposlene, jer će upravo na sjevernom dijelu biti preseljena lokacija stare Hirurgije.

Nikola Bojić, šef Tima za praćenje realizacije projekta

rekonstrukcije Univerzitetske bolnice KC Banjaluka kaže: "Na to mjesto će doći savremeni urgentni centar sa dvije hirurške sale koje će raditi 24 časa, tzv centar urgentne medicine sa svim prijemnim ambulantama i konzervativom. I patologija će biti na toj etaži plus na gornjoj etaži 10 maksimalno opremljenih hirurških sala".

"Za 42 mjeseca, tačnije nakon završetka izgradnje Centralnog medicinskog bloka i sjevernog krila na ovu lokaciju biće preseljena hirurgija i Klinika za plućne bolesti", izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora Mirko Stanetić. On je naveo da radovi na izgradnji i rekonstrukciji teku planiranom dinamikom.

Najodgovorniji u zdarvstvu Srpske poručili su da je ovaj proces nezaustavljiv,i prvi pacijenti u rekonstruisani Klinički centar trebalo bi da uđu sredinom 2018.godine.