latinica  ћирилица
25/02/2015 |  17:07 | Autor: Dojče vele

Austrija: Islam s evropskim pečatom Sebastijana Kurca

Novi zakon o islamu, koji bi u srijedu trebalo da usvoji austrijski parlament, regulisaće život muslimana. Stari zakon navodno više nije bio u skladu s vremenom. Opozicija i kritičari govore o diskriminaciji, piše DW.

Prema zvaničnim navodima, u Austriji živi oko 600.000 muslimana. Oni uglavnom imaju bosansko-hercegovačke ili turske korijene. Već više od 100 godina je suživot s njima u toj alpskoj republici regulisan kroz jedan zakon o islamu. Protekle tri godine se izrađivao novi zakon, jer se smatralo da stari više nije u skladu s vremenom. Pokretač inicijative izrade novog zakona o islamu je austrijski ministar spoljnih poslova i integraciju, Sebastian Kurc. On tim zakonom želi da postigne da u Austriji zaživi islam s evropskim pečatom.

Sebastijan Kurc

"Naš cilj je sasvim jasan. Želimo urednu pravnu sigurnost za muslimane, ali s druge strane i stvoriti mogućnost stvaranja jednog islama s austrijskim pečatom, oslobođenog utjecaja i skrbništva iz inozemstva", poručuje Kurz.

Želimo imame Austrijance

Kako bi se integracija muslimana u austrijsko društvo poboljšala, novim zakonom se određuje da imami u Austriji ubuduće više ne budu finansirani iz inostranstva, da govore njemački i da svoje obrazovanje završe u Austriji. "Konkretno to znači da više ne želimo akceptirati redovnu pomoć finansijske prirode iz zemalja poput Saudijske Arabije i drugih, zato što znamo da se često ne samo pomaže, već se vrši i društveno-politički uticaj i to iz jedne zemlje u kojoj žene ne smiju čak ni automobil da voze. A s druge strane želimo da imamo više imama koji će se obrazovati u Austriji, koji govore njemački i koji su Austrijanci, koji poznaju našu kulturu i zemlju i tako znaju koje brige imaju mladi muslimani u Austriji", pojašnjava Sebastian Kurc.

Već naredne godine bi u Beču trebalo da bude otvorena katedra za Islamsku teologiju. Osim toga, muslimani bi po prvi put dobili pravo na posjetu vjerskog službenika - u vojsci, bolnicama ili zatvorima. Upravo u zatvorima je velika opasnost od radikalizacije.

DŽamija u Beču

Ramazan Demir je muslimanski vjerski službenik u bečkom zatvoru za maloljetnike. Dosad je na raspolaganju imao samo dva sata sedmično za 300 muslimanskih zatvorenika. "Veliki je broj onih kojima je potrebna pomoć, koji u svakom slučaju traže vjerske službenike, a ne pronalaze ih... A onda se može dogoditi da se čak još više radikaliziraju jer kažu: 'Pa, država nam ne pruža čak prevo na kontakt s vjerom. Katolički sveštenik je svaki dan ovđe, ali muslimanskog ne dovode ovamo. Dakle, država uopšte ne želi da nam bude dobro. A to onda postaje opasno za nas", upozorava Demir.

Muslimanska omladina se opire novom zakonu

Islamska vjerska zajednica u Austriji se nakon dugog oklijevanja složila s novim zakonom o islamu. Ali je to tek kompromis između vlade i predstavnika austrijskih muslimana, poručuje predsjednik Islamske vjerske zajednice u Austriji, Fuat Sanac: "Јoš uvijek su tu razni uglovi gledanja na kojima moramo poraditi ili ih popraviti."

Muslimanska omladina u Austriji je po tom pitanju radikalnija, ona striktno odbacuje novi zakon. Najveća krovna organizacija islamskih udruženja, Tursko-muslimanska unija, je najavila da će zakon osporiti pred ustavnim sudom. Toj organizaciji prije svega smeta zabrana finansiranja muslimanskih udruženja iz inostranstva. Јer, imame tako ne bi, kao dosad, u Austriju slao turska Kancelarija za religiju, a i ne bi ih na taj način ni finansirala.

I austrijska opozicija i kritičari se slažu s tim mišljenjem upućujući pritom na Rusku pravoslavnu crkvu u Austriji koja i dalje smije primati finansijsku pomoć iz inostrnstva.