latinica  ћирилица
25/02/2015 |  17:59 | Autor: SRNA

EU: Francuska do 2017. godine mora da smanji deficit

Evropska komisija odobrila je danas Francuskoj da do 2017. godine deficit u budžetu svede ispod dozvoljenih tri odsto od bruto domaćeg proizvoda, nakon što je Pariz propustio već produženi rok do ove godine.

U saopštenju se, takođe, navodi da Brisel neće pokrenuti disciplinske korake protiv Italije ili Belgije zbog porasta državnih dugovanja.

EU ima pravo da provjerava nacrte budžeta država članica evrozone prije nego što ih odobre nacionalni parlamenti da bi se obezbijedilo da su u skladu sa pravilima evropskog bloka.

Puna procjena nacrta budžeta za ovu godinu Francuske, Italije i Belgije u novembru prošle godine odgođena je na tri mjeseca da bi se pričekali konačni podaci za 2014. godinu i da bi te zemlje imale vremena da provedu strukturalne reforme, kojim bi opravdali kršenje regulativa EU.

U periodu od 2001. godine Francuska je imala deficit ispod tri odsto samo tokom 2006. i 2007. godine i u više navrata je probijala rokove za konsolidaciju budžeta.

Italijanski državni dug je od 2008. godine neprestano rastao i ove godine dostigao je 133 odsto od bruto domaćeg proizvoda.