latinica  ћирилица
25/02/2015 |  18:41 | Autor: Agencije

Osnivaju se balkanske vojne snage?

Ministar obrane BiH Zekerijah Osmić i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga general pukovnik Anto Јeleč podržali su inicijativu načelnika Glavnog štaba Armije Republike Makedonije general-pukovnika Gorančeta Koteskog tokom odvojenih susreta o stvaranju zajedničkih balkanskih vojnih snaga koje bi intervenisale u slučajevima elementarnih nepogoda u zemljama regije.

Kako je saopšteno iz ministarstva obrane BiH general Koteski je iznio prijedlog o osnivanju zajedničkih balkanskih snaga, koje bi djelovale zajedno pri rješavanju elementarnih nepogoda što ministarstvo odbrane BiH u cijelosti podržava.

Ministar Osmić upoznao je goste s trenutnim aktivnostima ministarstva odbrane BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, knjiženju vojne imovine, rješavanja viškova naoružanja, razminiranja, te mirovnim misijama širom svijeta.

Nakon odvojenog susreta s načelnikom Glavnog štaba OS BiH Јelečom saopšteno je da je razgovarano o dosadašnjoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji oružanih snaga dviju zemalja.

U saopštenju se dodaje se da su se sagovornici složili oko važnosti regionalnih bzbjednosnih inicijativa kao ključnog oblika suradnje za BiH i Makedoniju i zemlje regije.

Pri tome je posebno istaknuta potreba zajedničkog djelovanja u slučajevima prirodnih i drugih nesreća i katastrofa. General Јeleč je posebno zahvalio na podršci koju Armija Republike Makedonije pruža Oružanim snagama BiH na planu edukacije i obuke pripadnika OS BiH.