latinica  ћирилица
25/02/2015 |  18:54 | Autor: Politika

Svjedoci ruše optužnicu protiv Olivera Ivanovića!

Unmikovo pravosuđe je još 2000. godine obustavilo postupak, a dokumenti o tome pojavili se tek prije nekoliko dana.
Oliver Ivanović - Foto: Beta
Oliver IvanovićFoto: Beta

Svjedoci koji su se pojavili na suđenju Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, ruše tužiočevu optužnicu. Niko od njih ne povezuje Ivanovića sa zločinima za koje je optužen, kaže advokat Nebojša Vlajić za „Politiku”.

– To pokazuju da se na Kosovu ljudi prvo hapse i drže u pritvoru, a tek onda se vodi istraga i podiže optužnica bez ikakvih dokaza. I ne samo to. Za iste događaje postupak je već vođen pre 15 godina, a dokumenti o tome pojavili su se tek prije nekoliko dana – kaže advokat Nebojša Vlajić, branilac Ivanovića.

Za nemire u Kosovskoj Mitrovici 2000. godine, kada je deset Albanaca izgubilo život, Unmikove sudije i tužioci su vodili krivični postupak protiv Ivanovića i još četvorice kojima se sada sudi. Obustavili su postupak, jer nikakvih dokaza nije bilo.

– Dokument iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju jasno pokazuje da je tužilac Hartman još 2002. godine doneo rješenje da su optužbe protiv Olivera Ivanovića odbačene kao neosnovane. Riječ je o optužbama za iste događaje zbog kojih mu se sada sudi i prosto je nevjerovatno da se taj predmet pronalazi tek sada – kaže za „Politiku” Nataša Ivanović-Ilić, sestra lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Postupak je pred Unmikovim pravosuđem bio pravnosnažno okončan obustavom postupka. Na takvu odluku niko se nije žalio.

Advokat Nebojša Vlajić ističe da se sada krši osnovno pravilo krivičnog pravosuđa – da se ne može dva puta voditi krivični postupak za istu stvar. Јedini izuzetak je moguć ukoliko se pojave dokazi koji opravdavaju ponovno pokretanje postupka, ali takvih dokaza u ovom slučaju nema.

– Optuženi se terete za ratni zločin iz aprila 1999. godine i za građanske proteste u Kosovskoj Mitrovici od 3. februara 2000. godine. Јavni tužilac je izveo devet svjedoka za prvi događaj. Samo jedan od njih, Isa Mustafa, kaže da je vidio Olivera Ivanovića, ali čak i on ne povezuje Ivanovića sa zločinom. Ostali svjedoci govore o tome da im je Mustafa rekao da je video Ivanovića. Nijedan svjedok ničim ne potvrđuje navode optužnice, već se sve svodi na priče „rekla-kazala” – objašnjava advokat Vlajić.

Na suđenju se sada pojavljuju isti svjedoci čije izjave 2000. godine nisu bile dovoljne ni za pokretanje istrage.

– To govori da motivi za vođenje ovog postupka nisu pravni, već isključivo politički. Ovo suđenje je reciklaža starog predmeta koji je završen još prije 15 godina – kaže advokat Nebojša Vlajić.

Nataša Ivanović-Ilić kaže da je jedan svjedok, otac ubijenog Albanca, koji ima 75 godina, na izlasku iz sudnice mahnuo Ivanoviću, a ispričao je da mu je potpisivanje izjave tokom istrage podmetnuto u stanu.

Sudskom vijeću su u januaru stigla i pisma podrške Ivanoviću od bivših međunarodnih zvaničnika u Kosovskoj Mitrovici. DŽerard Galuči, nekadašnji administrator u UN, kao i DŽo Napolitano, koji je bio šef policije u Kosovskoj Mitrovici, poslali su pisma u kojima ističu da Ivanović nije kriv i da niko nikada nije ukazao na Ivanovića kao izvršioca ili naredbodavca zločina koji mu se stavljaju na teret. „Ovo je pogrešno vrijeme i pogrešna osoba za optužnicu”, navodi Vilijam Neš, bivši američki administrator Unmika u Mitrovici, koji je sada predavač na Univerzitetu Prinston u SAD.

Na političke motive Euleksovog pravosuđa u pismu ukazuju i Entoni Kliland Velč, bivši regionalni administrator Unmika, Kerolin Makol, advokatica iz Kanade, bivši direktor mitrovičkog regiona u Misiji Oebsa na Kosovu, zatim Ijan King, bivši šef kancelarije Evropske unije u Mitrovici, Majkl Kids, bivši šef odeljenja Unmika za javno informisanje u Mitrovici, i DŽems Fit, nekadašnji regionalni administrator Unmika u Mitrovici.

Oliver Ivanović nalazi se u pritvoru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Uhapšen je 27. januara prošle godine. Do 12. marta bio je u pritvorskoj jedinici u Prištini, zbog čega je devet dana štrajkovao glađu. Od hapšenja do početka suđenja prošlo je 11 mjeseci.