latinica  ћирилица
25/02/2015 |  22:04 | Autor: TANЈUG

Gruevski: Iza prisluškivanja stoji strana služba

Nakon što je prije 25 dana makedonski premijer Nikola Gruevski rekao da je bio ucjenjivan i da mu je prijećeno da će biti objavljeni materijali sa prisluškivanja koje je ucjenjivač i lider opozicije Zoran Zaev dobio od stranih službi, danas je Gruevski saopštio da su u cijeloj aferi učestvovale strane službe zajedno sa pojedinim bivšim obavještajcima iz Makedonije.

"Kada je lice Z.Z. (Zaev) zatražilo sastanak, ja sam već znao šta će da traži, zato što se time hvalio svojim prijateljima i članovima njegove partije. Prijavio sam kod nadležnih službi, a oni su donijeli odluku da se snima moja kancelarija. Htio bih da napomenem da se u mojoj kanceralariji nikad ne snima niti će se snimati, sem ako tužilaštvo ne odluči drugačije", rekao je Gruevski na konferenciji za novinare.

"Lice sa inicijalima Z.Z. otvoreno i nedvosmisleno mi je saopštilo da mu je strana obavještajna služba dala veliki broj snimljenih materijala za članove državnog vrha nakon čega je tražilo da se formira tehnička vlada. Prepričao mi je nekolko razgovora, čime je trebalo da me uvjeri da postoje snimci tih razgovora. Bilo je i montiranih razgovora", izjavio je Gruevski koji je naveo i primjere tih montaža.

Gruevski je naglasio da, prema dosadašnjim saznanjima MUP-a, iza snimanja razgovora stoji strana obavještajna služba, "čiji je glavni saradnik u Makedoniji lice Z.V. (Zoran Veruševski - prvouhapšeni u aferi Puc)".

"Da rezimiram, u prošlom periodu Makedonija je bila meta snimanja telefonskih razgovora koja su sprovodile strane obavještajne službe, potpomognute njihovim saradnicima iz Makedonije. Snimljeni materijal se prevodio na engelski i slao kod naručioca. U jednom trenutku, negdje sredinom 2014. godine, za ove materijale je saznao i Zoran Zaev koji je htio da objavi te materijale da bi ispunio cilj strane obavještajne službe, koja je naručila i finansirala ovu operaciju. Zaev je najprije htio da iznudi tehničku vladu koristeći prijetnju da će objaviti materijal", rekao je Gruevski.

Direktni počinioci su uhapšeni, a jedan od njih je i osuđen na zatvor, dok protiv ostalih slijedi sudski proces, podsjetio je makedonski premijer.

"Igra nije Zoran Zaev, on je najobičniji instrument, kamikaza, ovde je igra mnogo veća, prevelika za njegov kapacitet. Nisam čovjek koji funkcioniše na principu prijetnje i ucjene, to je neprihvatljivo prema građanima i za državu da kalkulišem sa nacionalnim i državnim interesima", izjavio je Gruevski.

Premijer je rekao da makedonske službe znaju koja je strana obavještajna služba u pitanju i za koga su radili domaći obavještajci.

"Ovaj slučaj mora da dobije sudsku, političku i institucionalnu završnicu. Motivi za prisluškivanje su različiti, a do sada smo vidjeli da su učesnicima dodijeljenje pare. Naglašavam da tehničke vlade neće biti, jer ako sam to htio, mogao sam da dam saglasnost na samom početku. Htio bih da poručim opoziciji i Zaevu da silom, ucjenama i prijetnjama neće dobiti izbore. Prevremenih izbora neće biti, jedino prihvatljivo rješenje za izlaz iz ove situacije je vraćanje političkog dijaloga u Parlamentu", dodao je Gruevski.