latinica  ћирилица
26/02/2015 |  10:44 | Autor: SRNA

Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili sjednicu Predstavničkog doma (VIDEO)

Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili su zasjedanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što ni ovaj put nije podržan njihov zahtjev da u dnevni red bude uvršten prijedlog za razrješenje dužnosti predsjedavajućeg ovog doma, Šefika DŽaferovića.
Poslanici SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Poslanici SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac,  zatražio je u ime Kluba uvrštavanje u dnevni red odluke o razrješenju DŽaferovića, navodeći da postoje ozbiljne optužbe i obimna dokumentacija dostavljena Tužilaštvu BiH iz kojih proističe ozbiljna sumnja da DŽaferović tokom rata nije spriječio niti procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH.

"Imajući u vidu sve to, smatramo da DŽaferović više ne može predstavljati Predstavnički dom, odnosno biti predsjedavajući ovog doma niti član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH", istakao je Košarac.

On je dodao da je javnost u Republici Srpskoj, među kojima su i porodice nestalih lica i ratni veterani, veoma zainteresovana za rješavanje ovog pitanja.

Poslanici podržali ukidanje "bijelog hljeba"

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se ukida takozvani "bijeli hljeb".

Predlagač izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se briše odredba prema kojoj izabrani i imenovani funkcioneri na nivou BiH imaju pravo na platu godinu dana po isteku mandata, bio je Klub poslanika SBB-a. 

Da bi zakonska odredba o ukidanju "bijelog hljeba" bila ukinuta, potrebno je da ovaj zakonski prijedlog dobije podršku i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.  

Oprečni stavovi o Izbornom zakonu

U raspravi u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o zahtjevu poslanika SBB-a Damira Arnauta za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH kojom bi se omogućilo popunjavanje Kluba srpskih delegata u Parlamentu Federacije BiH iznijeti su oprečni stavovi poslanika.

Obrazlažući svoj zahtjev, Arnaut je podsjetio da je CIK BiH Predstavničkom domu dostavio Izvještaj o provođenju opštih izbora 2014. godine u kojem je sadržana preporuka za hitnu dopunu Izbornog zakona kako bi se omogućilo popunjavanje četiri mjesta u Klubu srpskih delegata u federalnom Parlamentu.

"U Klubu srpskih delegata popunjeno je samo 13 od zakonom propisanih 17 mjesta, zbog čega je CIK sugerisao da se pristupi hitnom postupku usvajanja dopuna Izbornog zakona kako bi se izuzetno u ovom slučaju popunio Klub srpskih delegata", rekao je Arnaut.

On je istakao da je CIK naveo nekoliko opcija, među kojima i tu da se nepopunjena mjesta popune sa kantonalnih lista koje nisu dobile potrebnu podršku.

"U svim institucijama ispoštovan je paritet zastupljenosti konstitutivnih naroda, osim u Domu naroda Parlamenta Federacije", rekao je Arnaut i dodao da je CIK Parlamentarnoj skupštini BiH ostavio da riješi ovo pitanje u skladu sa Ustavom BiH.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević ocijenila je sramotnim da u FBiH nema Srba koji bi popunili Klub delegata srpskog naroda u Parlamentu Federacije.

"Treba da govorimo o uzrocima, a ne o posljedicama toga", naglasila je Pandurevićeva.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković založio se za ustavno rješenje ovog problema, kako se donošenjem eventualnih neustavnih rješenja ne bi stvorili veći problemi od postojećeg.

Poslanici HDZ BiH protive se donošenju hitne dopune Izbornog zakona koja bi tretirala samo pitanje popunjavanja Kluba srpskog naroda i traže formiranje interresorne radne grupe koja bi pristupila pripremi prijedloga sveobuhvatnih izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović smatra da se nisu stekli uslovi za razmatranje predloženog zakona ni po hitnom ni po skraćenom postupku.

Prema njegovom mišljenju, rješenje je da se ovaj zakonski prijedlog uputi u redovnu proceduru, a da se u međuvremenu pozove Parlament FBiH da izmijeni potrebne odredbe Ustava Federacije koje bi omogućile izmjenu Izbornog zakona kojom bi se omogućilo popunjavanje Kluba srpskih delegata u federalnom Parlamentu.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, razmatrajući zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, usvojila je zaključak kojim se predlaže formiranje Interresorne radne grupe koja bi hitno krenula u izmjene Izbornog zakona BiH koje bi otklonile sve slabosti u izbornom procesu koje su uočene na prethodnim opštim izborima.