latinica  ћирилица
26/02/2015 |  12:06 | Autor: SRNA

Kurc: Povećana prava muslimana, zabranjeno strano finansiranje islama

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc branio je austrijsku reviziju zakona o islamu, kojim se povećava zaštita muslimana, ali se zabranjuje strano finansiranje džamija i imama.
Sebastijan Kurc - Foto: Wikipedia
Sebastijan KurcFoto: Wikipedia

Kurc je rekao njemačkom listu "Bild" da poslanici ne žele da strane zemlje vrše politički uticaj na Austriju.

"Ono što želimo je da smanjimo politički uticaj i kontrolu iz inostranstva i da damo islamu šansu da se razvija slobodno unutar našeg drušva i u skladu sa našim zajedničkim evropskim vrijednostima", rekao je on.

Mjera koja je usvojena juče predstavlja dopunu zakona iz 1912. godine kojim je islam proglašen zvaničnom religijom u Austriji.

Kako javlja austrijska novinska agencija APA, mjere uključuju pravo muslimana da imaju svoje sveštenike u vojsci, sudovima, bolnicama i na drugim mjestima. Muslimani mogu da obrezuju mušku djecu i provode ritual halal ubijanja životinja za hranu.

Muslimanske grupe smatraju da je zabrana stranog finansiranja nepoštena jer je međunarodna podrška dozvoljena hrišćanima i Јevrejima.

Oni tvrde da ovaj zakon odražava rašireno nepovjerenje prema muslimana, a neki planiraju da ga ospore pred Ustavnim sudom, navodi Bi-Bi-Si.