latinica  ћирилица
26/02/2015 |  12:55 | Autor: Blic

Šta organizacija OI 2024. znači Berlinu?

Berlinski preduzetnici jedinstveno podržavaju ideju o održavanju Olimpijskih igara 2024. godine u tom gradu.

Građevinarstvo, trgovina, ugostiteljstvo – koliki je ekonomski efekat Olimpijskih igara istraživali su novinari iz "Dojče velea".

Podrška kandidaturi Berlina za Olimpijske igre 2024, berlinskim preduzetnicima je vrijedna najmanje dva miliona evra. S toliko novca, naime, oni podržavaju kampanju kojom se pokušava da se Olimpijske igre 2024. ponovo dovedu u njemačku metropolu na rijeci Špreji.

Udruženja preduzetnika smatraju da bi Olimpijske igre bile ogroman podsticaj privredi grada Berlina, koji je ujedno ima i status jedne od saveznih njemačkih država. Podrška berlinskih preduzetnika je preko potrebna jer uprava grada, Berlinski Senat, muku muči sa uzdržanošću Berlinaca kada je riječ o podršci Olimpijskim igrama 2024.

I dok je Hamburg, drugi njemački pretendent za organizaciju Olimpijskih igara 2014, još uvijek uzdržan kada je riječ o brojkama, berlinski preduzetnici uvelike se razbacuju superlativima. Građevinarstvo, ugostiteljstvo i trgovina očekuju najveći dio kolača. Već sada se radi na 30 novih hotela koji bi trebalo da budu gotovi do 2018.

Govori se čak o 650.000 novih radnih mjesta koja bi mogla da se otvore zahvaljujući "olimpijskom efektu", navodi se, između ostalog, u analizi "Dojče velea".