latinica  ћирилица
26/02/2015 |  13:48 | Autor: TANЈUG

Iz Luganska povučeno 80 odsto teškog naoružanja

Lider samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Igor Plotnicki izjavio je da ta republika ispunjava obavezu povlačenja teškog naoružanja sa linije razdvajanja kijevske vojske i proruskih snaga, u skladu sa sporazumima iz Minska i da je iz nje povučeno skoro 80 odsto teškog naoružanja.
Lugansk, povlačenje teškog naoružanja - Foto: AP
Lugansk, povlačenje teškog naoružanjaFoto: AP

"Povlačenje teškog naoružanja je kompletirano 80 odsto, a to je potvrdila i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju", rekao je Plotnicki.

Prema njegovim riječima, kijevska vlada povukla je samo 15 ili 20 odsto teškog naoružanja i "nije ispunila sporazum iz Minska", prenijela je ruska agencija Tas s.

Vojni predstavnik Kijeva Andrej Lisenko rekao je u utorak da će Kijev početi povlačenje teškog naoružanja sa linije razdvajanja ukoliko se prekid vatre poštuje dva dana.

Ukrajinski bezbjednosni zvaničnici kažu danas da nisu primili naređenje o povlačenju teške artiljerije s linije razdvajanja na istoku zemlje.

"Mi držimo pozicije, i čekamo odluku o povlačenju teškog naoružanja", rekao je danas na konferenciji za novinare vojni predstavnik u Kijevu Anatolij Stelmak, a prenio Sputnjik.

Prema ranijim pisanjima medija, očekuje se da će ukrajinski predsjednik Petro Porošenko danas narediti početak povlačenja teškog naoružanja, što je u skladu sa posljednjim sporazumom iz Minska, prenio je Sputnjik.