latinica  ћирилица
26/02/2015 |  15:53 | Autor: SRNA

I.Sarajevo: Okrugli sto dekana ekonomskih fakulteta

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je, u okviru konferencije "Јahorinski poslovni dani", održan okrugli sto na kojem su dekani ekonomskih fakulteta iz regiona razgovarali o ključnim pitanjima razvoja ekonomije i ekonomske saradnje.

Dekani su razmijenili mišljenja i o mogućnostima međusobne saradnje u izradi projekata, organizovanju nastave, posebno na drugom i trećem ciklusu studija, razmjeni profesora i studenata, te o zajedničkoj organizaciji naučnih skupova, savjetovanja, ljetnih škola i akademija, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Domaćin skupa, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ljubiša Vladušić izjavio je da su na okruglom stolu razmatrane tri grupe pitanja.

"Јedna je naša bolja saradnja i komunikacija u smislu istraživanja i naučnih radova, razmjena studenata i profesora, a tu su i doktorske studije po novom bolonjskom procesu, prekogranična saradnja u smislu našeg javljanja na tendere Evropske komisije kroz istraživačke projekte", istakao je Vladušić.

On je podsjetio da se četvrtu godinu zaredom održava konferencija "Јahorinski poslovni dani" i da se svake godine pokušava novim sadržajima obogatiti konferencija kako bi se došlo do određenih rezultata.

"Mislim da ćemo potvrditi spremnost svih ovih dekana da u budućnosti sarađujemo i da tu saradnju podignemo na viši nivo", naglasio je Vladušić.

U ime dekana Ekonomskog fakulteta u Beogradu, sastanku je prisustvovao profesor Aleksandar Živković koji je istakao da je ovaj okrugli sto dobar pravac da se neke stvari sinhronizuju i koordinišu, kao i da ovaj skup pokazuje veliku želju za razmjenu iskustva iz onih tema za koje su zainteresovani učesnici.

"Ovaj današnji skup ide u tom pravcu da pokaže zajednički projekat u izradi knjige o regionalnom finansijskom sistemu namenjene studentima master studija koja predstavlja kompleksnu analizu finansijskog sistema. Ta knjiga će biti sigurno uvrštena kao obavezna literatura na svim fakultetima u regionu. To je pokušaj da se prave zajednički projekti u budućnosti", rekao je Živković.

Prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo osvrnuo se na projekat pisanja knjige "Regionalni finansijski sistemi" i podsjetio da predmet pod tim imenom postoji na master studiju, a da pritom ne postoji adekvatan udžbenik.

On je iznio prijedlog da po jedan ekspert sa svakog fakulteta iz regona učestvuje u pisanju knjige.

Neki od zaključaka današnjeg okruglog stola su potreba za češćim održavanjem ovakvih sastanaka, podizanje saradnje između institucija na viši nivo, kao i potpisivanje sporazuma o saradnji ekonomskih fakulteta regiona.

Na skupu su učestvovali dekani iz Beograda, Podgorice, Subotice, Niša, Kragujevca, Sarajeva, Tuzle, Banjaluke, Bijeljine, Skoplja, Mostara i Istočnog Sarajeva.