latinica  ћирилица
26/02/2015 |  18:16 | Autor: RTRS

Evropski sud: Oficiri ЈNA nemaju pravo na povrat stana u BiH

Evropski sud za ljudska prava odlučio je da pripadnici bivše ЈNA nemaju pravo na povrat stanova, koje su do raspada bivše Јugoslavije koristili na području Bosne i Hercegovine, ukoliko su nakon toga riješili svoje stambeno pitanje u nekoj od država nastalih na području bivše Јugoslavije.

Ova odluka znači da pripadnici bivše ЈNA koji su imali stanarsko pravo ili otkupljen vojni stan u BiH nemaju pravo na povrat tog stana ako im je u Srbiji ili drugoj državi, bivšoj republici SFRЈ, priznato pravo na dodjelu vojnog stana ili im je odobren stambeni kredit sufinansiran od države, bez obzira na to da li im je stan i fizički dodijeljen.

 

Odluka je danas objavljena na sajtu Evropskog suda za ljudska prava, a donijelo je 3. februara Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao Gvido Rajmondi.

Sud je odlučio da pripadnik bivše ЈNA Tihomir Aleksić nema pravo na vrćanje stana koji je do raspada bivše SFRЈ koristio i otkupio u Sarajevu, jer je riješio stambeno pitanje u Srbiji.

Aleksić je od vlasti BiH tražio da mu vrate stan koji je koristio do 1992. godine i po tadašnjim zakonima otkupio. Podnosiocu tužbe stan još nije dodijeljen u Srbiji, ali Sud je, ipak, utvrdio da je njegova tužba protiv BiH neosnovana.

Evropski sud je utvrdio da u Srbiji pripadnici vojske još mogu dobiti vojni stan u zakup na neodređeno vrijeme ili, u nedostatku odgovarajućeg prostora, stambeni kredit sufinansiran od države.

Podnosiocu tužbe protiv BiH vlasti Srbije 25. marta 2011. godine priznale su pravo dodijele stana u vlasništvu Ministarstva odbrane.

Iz Kancelarije zastupnika BiH pred Sudom u Strazburu Monike Mijić navodi se da
"ova odluka znači da pripadnici bivše ЈNA, koji su imali stanarsko pravo ili otkupljen vojni stan u BiH nemaju pravo na vraćanje tog stana ako im je u Srbiji ili drugoj državi, bivšoj republici SFRЈ, priznato pravo na dodjelu vojnog stana ili im je odobren stambeni kredit sufinansiran od države, bez obzira na to da li im je stan i fizički dodijeljen".

"Evropski sud presudu je donio odlučujući po tužbi bivšeg pripadnika ЈNA koji je tražio da mu vlasti BiH vrate stan koji je koristio do 1992. godine i po tadašnjim zakonima otkupio od vojno-stambenog fonda bivše države", saopšteno je iz Kancelarije.

Predsjednik Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske Milorad Kutlešić rekao je ranije Srni da oficiri bivše ЈNA, odnosno Vojske Republike Srpske, još potražuju od Federacije BiH 258 stanova, te da u Strazburu postoji 13 tužbi koje se još vode u vezi sa vraćanjem tih stanova.