latinica  ћирилица
26/02/2015 |  21:02 | Autor: TANЈUG

Dačić i Keri o Ukrajini, zamrznutim konfliktima...

Pvi potpredsjdnik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas, u funkciji predsjedavajućeg OEBS-u, sa državnim sekretarom SAD DŽonom Kerijem s kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji u Ukrajini, diplomatskim naporima za okončanje krize i konkretnim koracima koji će, prema planu Trilateralne kontakt grupe, biti preduzeti nakon uspostavljanja primirja.
Ivica Dačić u razgovoru sa DŽonom Kerijem - Foto: flickr.com
Ivica Dačić u razgovoru sa DŽonom KerijemFoto: flickr.com

Dačić i Keri u razgovoru su pomenuli i zamrznute konflikte iz regiona OEBS-a i trenutno stanje pregovora u formatima Organizacije koji se bave tim pitanjima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije..

Tokom razgovora je bilo riječi o prioritetima srpskog predsjedavanja, koje je Keri podržao, obećavši američku podršku njihovoj realizaciji kroz strukture Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, a ministar Dačić predstavio je sagovorniku i proces evrointegracija Srbije, navodi se u saopštenju.

Sastanak sa Kerijem posljednja je u nizu aktivnosti Dačića tokom posjete SAD, gde je, kao predsjedavajući OEBS-u, brifovao Savjet bezbjednosti UN i imao izlaganje pred Helsinškom komisijom o aktivnostima Organizacije, kao i razgovore sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom i ministrima spoljnih poslova Rusije i Ukrajine.

Tokom boravka u SAD, Dačić je, u funkciji ministra spoljnih poslova Srbije, u ponedjeljak istupao na otvorenoj debati SB UN posvećenoj održavanju mira i bezbjednosti u svijetu i razgovarao sa šefovima diplomatija Kine, Malezije, Venecuele, Nigerije i Novog Zelanda.

U petak, 27. februara, predsjedavajući OEBS-u Dačić, razgovaraće u Beču sa ambasadorima zemalja Trojke OEBS-a, koju, pored Srbije, čine još Švajcarska i Njemačka, generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom, kao i sa svojom Specijalnom predstavnicom u Ukrajini, ambasadorkom Hajdi Taljavini, i šefom Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, ambasadorom Ertugrulom Apakanom, dodaje se u saopštenju.